Arrenca la segona fase d’obres a l’ermita de Sant Francisco

S’executaran els revestiments exteriors i es repararan esquerdes i fissures als paraments

21 junio 2020 09:50 | Actualizado a 21 junio 2020 10:24
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Aquesta setmana la Comissió d’Obres de l’ermita de Sant Francisco ha iniciat les obres de la segona fase de conservació i restauració de l’ermita de Sant Francisco de la Fatarella, consistent en l’execució dels revestiments exteriors, la qual compta amb el beneplàcit i la col·laboració de la Parròquia de Sant Andreu i del Bisbat de Tortosa.

L’ermita es troba situada a la partida de les Valls del terme municipal de la Fatarella. Aquesta es localitza a uns 12 km pel traçat del camí de la vall de sant Francisco en direcció al pantà de Riba-roja d’Ebre, al nord-oest del nucli urbà de la Fatarella. Aquesta està declarada com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL).

Quant a la primera fase d’obres aquesta va consistir en la conservació i restauració de les cobertes i es va dur a terme entre els mesos d’octubre i novembre de 2017.

Referent a la segona fase d’obres que ara s’inicia aquesta consistirà en l’eliminació del morter de ciment portland, que al no ser transpirable provoca el desplaçament de les humitats fins a un nivell superior, en les diverses façanes exteriors tant de l’ermita com de la casa del Majoral.

També, a la façana principal de l’ermita es reompliran les pèrdues puntuals de morter entre carreus. De manera paral·lela, en les façanes laterals i la del darrera, d’ambdós edificis, caldrà refer els revestiments de morter de calç i pintar-los amb pintura mineral al silicat d’un color similar a l’existent. A més, es repararan les esquerdes i fissures presents en diversos dels paraments verticals exteriors i el ràfec de la façana principal i de la de darrera de l’ermita.

Així mateix, s’han de canviar les fusteries de les finestres, ja que presenten força mal estat de conservació, generen filtracions d’aigua a l’interior i són de materials inapropiats que no es corresponen amb la fisonomia històrica de l’edifici.

A més a més, de cara a la seguretat de l’edifici, a cada una de les finestres de la planta baixa s’hi col·locarà uns reixats de barrots verticals.

La primera fase es va dur a terme gràcies als ajuts de l’Ajuntament de la Fatarella, el Departament de Cultura i la Diputació de Tarragona per un import de 68.163,38 euros. De moment, la segona fase compta amb subvencions de l’Ajuntament de la Fatarella i la Diputació de Tarragona i l’import de les obres ascendeix a 36.275,40 euros.

Sembla que a l’ermita des d’inicis del segle XVIII es van dur a terme peregrinacions de rogatives enfront d’una necessitat greu o molt greu per tal de demanar a Déu salut pels vilatans i aigua pels conreus, previ un consens de les autoritats civils i eclesiàstiques municipals. És possible que l’ermita es bastís durant els darrers deu o quinze anys del segle XVII arran de la pesta negra que segurament va afectar el municipi a partir de la segona meitat d’aquest segle.

Sembla que la construcció de l’Eemita es troba directament relacionada amb una família benestant del municipi, coneguda com de ca Sunyer. Des del 17 d’abril de 1860, any rere any es porta a terme una romeria a l’ermita el dissabte in albis de la setmana de Pasqua.

Comentarios
Multimedia Diari