Arrenca la tercera fase de les excavacions de davant la Catedral de Tortosa

Sis arqueòlegs treballen des d'aquest dilluns per concretar la data de la muralla romana i per destapar la planta de la basílica visigòtica

19 mayo 2017 15:47 | Actualizado a 19 mayo 2017 15:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Aquest dilluns s'han reemprès les excavacions arqueològiques del solar situat al carrer Croera de Tortosa, davant de la Catedral. Es tracta de la tercera fase de les excavacions, que han de durar un mes i on hi treballen un equip de sis arqueòlegs. El pressupost per portar a terme la campanya és de 28.000 euros.

L’objectiu principal de les excavacions és destapar el màxim possible la planta de la basílica tardo-antiga, que es va localitzar l’any passat. «Aquest possible edifici religiós es troba a un costat de l’excavació i és una part que per temes de seguretat no havíem pogut treballar», explica el director de la intervenció arqueològica, Ramon Ferré.

El segon objectiu de la campanya serà fer un sondeig al costat de la muralla romana, que va aparèixer en els anteriors treballs, per arribar a la seua base i poder-la datar correctament. El sondeig consisteix en descendir de nivells i estrats per arribar a la base de la muralla. «Si baixa molts metres no podrem, però mirarem de fer el màxim possible. El que ens assenyalava que la muralla és del segle V són els materials ceràmics que hi vam trobar. Però pot ser molt anterior, i no sabem quant», detalla Ferré.

L’arqueòleg explica al Diari que la intervenció de davant de la Catedral és de les més importants que ha vist Tortosa. «Tenim més de 40 metres de muralla romana, se’ns ha marcat on estaria el fòrum romà, tenim una possible basílica d’època tardo-antiga... Són una sèrie de troballes de primera línia, i són uns elements que t’ajuden a definir com era la ciutat».

Ferré recorda altres excavacions destacades a Tortosa com la del carrer Montcada, però afirma que aquesta conté més elements d’interès per a la història de la ciutat.

Una vegada finalitze aquesta nova fase, l’Ajuntament preveu parlar amb el Departament de Cultura sobre la manera de posar en valor aquestes restes i determinar quin ha de ser el projecte més adequat per preservar-les junt a la creació del nou espai urbà que es formarà entre la Catedral i el riu. El consistori treballa amb la idea de licitar el projecte dins d’aquest any.

Comentarios
Multimedia Diari