Arrenca la verema a la Terra Alta, amb menys producció de raïm però de major qualitat

Els viticultors han començat aquesta setmana en vinyes de varietat chardonnay al Pinell de Brai. Els sindicats agraris avisen que una baixada de preus no estaria justificada a la comarca

23 agosto 2019 06:50 | Actualizado a 23 agosto 2019 09:34
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La verema ja ha començat a la Terra Alta, i per a molts terraltencs aquest és el mes i mig més important de tot l’any. Aquesta setmana, a la zona de la serra de Cavalls, al Pinell de Brai, han començat a tallar raïm chardonnay, una de les varietats més primerenques a tot el món. La previsió general és de menys producció de raïm però de major qualitat.

La producció de raïm a la Terra Alta serà aquesta campanya un 10% inferior que l’any passat. La calor és un dels principals motius d’aquesta davallada. Ha afectat de manera desigual als diferents municipis terraltencs però sobretot va perjudicar varietats com la carinyena. En aquest context, Unió de Pagesos a la Terra Alta rebutja qualsevol intent per rebaixar el preu del raïm, com han anunciat que faran alguns dels principals compradors del país. El sindicat adverteix que a la comarca no estaria justificat pagar menys als pagesos i que «posaria en perill la viabilitat de moltes explotacions».

Malgrat la sequera que arrossega el territori, les vinyes l’han suportada molt bé i la previsió és que el fruit siga de molta qualitat. «Cada vegada el sistema de reg està més estès a les vinyes, l’agricultor és més experimentat i les vinyes que no es reguen, tot i la sequera, s’han aguantat molt bé. Aquesta setmana ha plogut 10 o 15 litres a tots els pobles i ajudarà a fer que aguantin fins a la verema», ha apuntat Jordi Rius, secretari del Consell Regulador de la DO Terra Alta.

«Les condicions són seques i per tant el raïm serà molt bo, no hi haurà problemes de podrits o fongs», explica l’enòleg i propietari del Celler Frisach de Corbera d’Ebre, Francesc Ferré. El celler començarà la verema aquest cap de setmana, amb la vernatxa (garnatxa) blanca. Per a Ferré no hi haurà molta diferència en la producció respecte a l’any passat. «I va ser una bona verema».

El soci i directiu de l’Agrícola Sant Josep de Bot (amb el celler Sant Josep Vins) Jaume Martí matisa que a vegades és precipitat parlar de qualitat abans de la verema. «La qualitat la podem valorar per l’aspecte del raïm, i el cert és que té un aspecte molt sa. No tenim una mida de gra grosssa, i això dificultarà l’aparició de problemes de sanitat les pròximes setmanes. Hi ha bones expectatives».

Martí sí que considera que aquesta no serà una collita abundant, una mica per sota de la de l’any passat, i que enguany no és una verema primerenca. En relació als preus, explica que la intenció «és millorar-los tal com anem fent els darrers sis anys».

Comentarios
Multimedia Diari