Arrenca una campanya per revertir les conductes incíviques a les platges del Delta

El Parc Natural vol acabar amb les nombroses queixes que rep per l'acumulació de brossa als espais naturals del litoral deltaic

19 mayo 2017 20:16 | Actualizado a 21 mayo 2017 21:31
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Després de 20 anys de disperses actuacions per recollir la brossa que s'acumula a les idíl·liques platges del litoral del delta de l'Ebre, el Parc Natural, els ajuntaments dels 7 municipis deltaics i l'associació de voluntaris emprenen la campanya 'Per un Delta Net'. L'objectiu és netejar la costa amb una acció conjunta el 13 de març però, sobretot, es bolcaran importants esforços en la conscienciació dels usuaris, locals i visitants, per acabar amb conductes que agreugen la brutícia també arrastra el riu Ebre i el mar Mediterrani fins al Delta i que tantes queixes està generant. La setmana que ve s'inicia una ronda de xerrades i es repartiran 4.500 fulls informatius on es recorda les sancions d'embrutar un espai natural i els anys que necessita la natura per desfer-se de la nostra brossa, fins a un mil·lenni en el cas de vidre.

La brossa arriba des de diverses vies a les platges del delta de l'Ebre. Fins a aquest litoral, de més de 100 quilòmetres de platges verges, s'hi arrossega la brutícia que porta el riu Ebre recollida per tota a la seva conca o n'hi vessa molta més el mar Mediterrani. Hi ha, però, una important responsabilitat del seus usuaris, locals i visitants, per no agreujar aquesta situació i col·laborar en el manteniment d'un Delta "net", com demana la campanya que començarà la setmana vinent amb una ronda de xerrades de conscienciació per a la ciutadania.

Com ha recordat el director del Parc Natural del Delta de l'Ebre, Francesc Vidal, la costa del Delta no és urbana i no existeix un servei de recollida de brossa. Per tant, és molt important no abandonar a les platges els propis residus. És important per al medi ambient i també per a la imatge que es projecta del parc natural i del territori. A través de les xarxes socials, es fan cada vegada més evidents les moltes queixes dels usuaris que lamenten trobar les idíl·liques platges que han vingut a gaudir afectades per la brutícia, com també passa en les zones urbanes i periurbanes. "Les ganes són d'intentar revertir les conductes incíviques i recordar que no costa res tirar els envasos a la paperera", ha apuntat Vidal.

 

Ensenyant a preservar el Delta

La campanya 'Per un Delta Net' es va gestar l'any passat en l'acció conjunta de recollida de brossa en la qual van participar els set municipis del delta de l'Ebre – l'Aldea, Camarles, Deltebre, l'Ampolla, l'Ametlla de Mar, Sant Carles de la Ràpita i Alcanar- i que va servir, no només per reunir 215 voluntaris i participants i recollir 3 tones de brossa, sinó per fer més visible que mai una feina que es ve duent a terme per l'Associació de Voluntaris del Delta des de fa 20 anys. "Va tenir més impacte social i visual que totes les neteges de platges de 19 anys, i vam pensar que potser era interessant que la problemàtica de la brossa a les platges i els espais naturals arribés en forma de sensibilització a la població", ha explicat el president de l'entitat de voluntaris, Pere Magrané.

Per aconseguir-ho, s'han editat 4.500 fulls informatius per explicar en català, castellà i anglès, les sancions que suposa embrutar un espai natural, amb multes des de 400 euros, i on molt visualment es recorda el temps que li costa al medi desfer-se dels residus que abandonem. Per exemple, 1.000 anys una ampolla de vidre, entre 300 i 500 anys una ampolla de plàstic, entre 200 i 500 anys una llauna de refresc, 60 anys una bossa de plàstic i 1 any una resta de cartró. Tota la problemàtica els explicarà en detall a tots els municipis del Delta el biòleg Xavier Alifonso. Les conferències comencen 24 de febrer a l'Ampolla (Baix Ebre) i acabaran l'11 de març a Sant Jaume d'Enveja (Montsià).

Sensibilitzar i crear nous patrons de conducta serà també l'objectiu fonamental d'una acció que estan preparant també per a les escoles durant el curs vinent. "La intenció és arribar als escolars i joves que són qui tenen la clau del futur de la conservació del Delta", ha subratllat Magrané. La jornada de neteja conjunta de tots els pobles del delta de l'Ebre es repetirà el 13 de març i servirà també d'acció simbòlica per tancar la campanya. El 15 de maig es participarà en l'European Clean Day i es farà una neteja a la Punta de la Banya la primera quinzena d'agost.

Comentarios
Multimedia Diari