Arrenquen les obres al barri del Castell, el més degradat del nucli antic de Tortosa

El projecte preveu la urbanització de la Costa de Capellans i el tram superior de la Costa del Castell, amb un nou passeig a peu de muralla. Els veïns es queixen de l’estat general del barri

10 noviembre 2019 11:40 | Actualizado a 13 noviembre 2019 11:05
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les obres del Palau de Justícia de Tortosa, ja a punt d’obrir, han fet més evident la necessitat d’actuar al barri del Castell, el més degradat del nucli antic de Tortosa. Ara, ja han finalitzat les obres d’urbanització del carrer de la Mercè i plaça dels Estudis (la zona on s’ha fet el nou edifici judicial) i s’està urbanitzant el carrer de Sant Felip Neri. També està previst que comencen els treballs al carrer Jurista Miralles, amb la qual cosa es millorarà l’accés al barri del Castell.

L’actuació de recuperació del barri del Castell ha començat per la part superior de l’àmbit: el que queda tocant als peus del castell de la Suda. El projecte preveu la urbanització del carrer Costa de Capellans i del tram superior del carrer Costa del Castell, amb la construcció d’un nou passeig que discorre al peu de la muralla des de l’actual passeig de Ronda, tocant a la part superior de la plaça de l’Absis, fins a connectar amb la part superior dels Reials Col·legis. En total s’actua en un espai de més de 9.400 metres quadrats. L’actuació permetrà recuperar l’entorn, en una zona d’especial interès paisatgístic per la situació del castell, la catedral, el conjunt dels Reials Col·legis i la futura exposició de les restes arqueològiques al davant de la catedral.

L’actuació, ja en marxa, compta amb un seguit de complexitats tècniques, segons informen fonts municipals. En primer lloc, per la topografia dels terrenys ja que han de salvar un gran desnivell en estar situats als peus del castell. En segon lloc, també, per la manca d’accessibilitat ja que el barri és d’origen medieval (amb edificacions altes i carrers estrets) fet que dificulta l’ús de maquinària gran.

A més, ha coincidit amb les obres de construcció del palau de Justícia al carrer de la Mercè, en un espai molt pròxim i per tant amb les limitacions que la coincidència provoca.

L’actuació que ara és en marxa suposa una inversió de més de 670.000 euros, que compta amb el finançament en part dels ajuts Feder (50%) i el Pla de Foment Turístic de la Generalitat de Catalunya, a més de l’Ajuntament de Tortosa.

D’altra banda, una vegada iniciada l’actuació s’han hagut de reajustar els estudis geològics fets, per la composició dels terrenys sobre els quals s’assenta l’espai. Totes aquestes dificultats fan que l’actuació al conjunt del barri del Castell s’haja de segmentar en petits trams i zones d’actuació, que necessàriament hauran de ser consecutives. En l’execució de l’obra d’urbanització de la costa de Capellans i costa del Castell, les primeres actuacions han consistit en l’enderroc de dos immobles situats a l’entorn del parc del Castell (Passeig de Ronda), corresponents a habitatges desocupats. L’espai del parc del Castell ocupa prop de 2.800 metres quadrats de terreny. L’obra contempla la millora de la xarxa de serveis (abastament d’aigua, sanejament, electricitat, enllumenat, telefonia i telecomunicacions) a la zona de la costa del Castell. En l’actuació també està inclosa la construcció de noves places que ajudin a esponjar la trama del barri.

Cal recordar que la recuperació del barri del Castell ja va tindre com a primeres actuacions la millora de la mateixa plaça de l’Absis de la catedral, que va permetre urbanitzar l’entorn i convertir l’espai en un auditori a l’aire lliure mitjançant la construcció d’unes grades. Posteriorment, també es va habilitar un espai multiusos per al barri, situat precisament al davant de la plaça de l’Absis. Més recentment s’ha instal·lat un seguit d’il·lustracions al Passeig de Ronda (Passeig de les Cultures) d’Ignasi Blanch que ajuden a fer una visita a la història mil·lenària de Tortosa a través de diversos personatges (actuació que també està inclosa al Pla de Foment Turístic concedit a l’Ajuntament de Tortosa per la Generalitat).

No obstant això, la sensació dels veïns és que no s’ha actuat prou, i un breu passeig pel carrer Sant Felip Neri i costa del Castell posa de manifest el mal estat d’alguns dels carrers i edificis. «Volem que ens escolten d’una vegada. Necessitem un carrer com cal i amb més llum. No podem viure així», expliquen al Diari dos veïnes, mare i filla, del carrer Sant Felip Neri.

Molt crític és també el president de l’Associació de Veïns del Centre-Nucli Històric Josep Baubí. «Abans el barri del Castell tenia vida, i ara la poca gent que viu ho fa de forma infrahumana i indigna», defensa Baubí. «S’ha de fer una actuació integral i contundent. La gent ha de poder viure, sinó farem un barri museu».El president exposa que una solució pot ser adquirir els edificis en més mal estat. «Pot ser interessant destinar una partida dels pressupostos per adquirir habitatges i rehabilitar-los o enderrocar-los», conclou.

Comentarios
Multimedia Diari