Arrossaires reforça la seva aposta per l’arròs ecològic

La cooperativa preveu aquest any una bona collita, amb un augment del 18% de quilos del cereal, gràcies a les abundants pluges dels últims mesos i les temperatures suaus

07 junio 2018 11:17 | Actualizado a 09 junio 2018 16:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Buscar la millora de la vida de l’arròs, i apostar per noves modalitats que beneficien el mateix cultiu i el consumidor. Aquests són alguns dels objectius que persegueix la cooperativa Arrossaires del Delta de l’Ebre reforçant la seva aposta per l’arròs ecològic. Ric en proteïnes, minerals i vitamines, l’arròs Nomen es conrea amb mètodes naturals, sense cap tipus d’adobs ni pesticides, la qual cosa ajuda a mantenir l’equilibri del delta de l’Ebre.

En els últims anys, les plantacions ecològiques han augmentat fins a aconseguir les 10 hectàrees d’enguany. L’arròs ecològic, de gra rodó i de color blanc uniforme, conserva les qualitats d’un arròs sense tractar, és a dir, 100% pur.

Un cop ja dintre l’època de la sembra, iniciada l’última setmana d’abril, des d’Arrossaires esperen aquest any una bona collita, gràcies a les abundants pluges dels últims mesos i les temperatures suaus. D’aquesta manera, quan arribi l’època de la sega, al setembre, es preveu recollir un 18% més de quilos del cereal, en relació a la temporada passada

Arrossaires del Delta de l’Ebre conrea 5.500 hectàrees d’aquest territori, i compta amb 892 socis productors. La cooperativa comercialitza tres marques: Nomen, Bayo i Segadors del Delta. Adquirida el 2012, Nomen és la principal marca de l’empresa dirigida al mercat de gran consum. 

Ahir, dimecres, es va realitzar, de la mà de Nomen, una visita general a les instal·lacions d’Arrossaires del Delta de l’Ebre per mostrar a la premsa el funcionament d’aquesta planta. Els participants en la visita van estar acompanyats pel president de la cooperativa, Jordi Casanova, i el director general, Enric Batlle. També es van poder visitar dos camps de cultiu d’arròs de diferents tipologies. En el primer cas, un camp d’arròs de cultiu ecològic, on aquest any s’ha aplicat el mètode de la sembra en sec.

Cal destacar que un dels sistemes en auge actualment és la sembra en sec, que ha passat de les 120 hectàrees d’arrossars el 2016 com a prova pilot, a conrear entre 1.500 i 2.000 hectàrees a tot el Delta. Es tracta d’un mètode que retarda la inundació dels camps d’arròs durant el primer període de la sembra, evitant així la propagació de la plaga del caragol poma, evitant danys ocasionats per les aus i reduint costos, entre d’altres. Un sistema innovador, diferent, que es troba en auge entre els arrossaires del delta de l’Ebre, però que com tot nou sistema està en període de prova i anàlisi. 

En segon lloc es va visitar un camp d’arròs tradicional, on es va fer una petita demostració de com es plantava l’arròs anys enrere, de manera manual. 

Aquest sistema encara s’utilitza en alguns casos. Per exemple, podria ser el cas d’un camp d’arròs que hagi estat sembrat de manera mecanitzada (com es fa avui dia), però que a posterior, alguna part del camp s’hagi vist danyada com a conseqüència de les aus que s’apropen a ell, o per algun altre factor. En aquest cas, la part perjudicada ha de ser replantada, i el mètode que s’utilitza és la plantada manual. 

Comentarios
Multimedia Diari