Más de Ebre

Art Teràpia apropa els gongs i la música als pacients del Verge de la Cinta de Tortosa

La iniciativa busca millorar el benestar dels usuaris hospitalitzats

ACN

Whatsapp
Un moment de la sessió d’Art Teràpia, al Verge de la Cinta, una proposta per millorar l’estada dels pacients. FOTO: Cedida

Un moment de la sessió d’Art Teràpia, al Verge de la Cinta, una proposta per millorar l’estada dels pacients. FOTO: Cedida

Art contemporani i música electrònica amb sons extrets de bols tibetans, gongs o monocordis. Pacients i familiars de l’hospital Verge de la Cinta de Tortosa van participar el passat cap de setmana de l’acció sonora Vibracions (Im)possibles, organitzada pel projecte Art Teràpia de Lo Pati-Centre d’Art Terres de l’Ebre-, conjuntament amb els membres de les Jornades Musicals a l’Ermita de la Pietat d’Ulldecona. 

La iniciativa és una proposta experimental que explora les possibilitats terapèutiques de la música, com la relaxació, i que vol millorar l’estada dels pacients. Així mateix, també apropa l’art a aquelles persones que no es poden desplaçar a un centre d’art contemporani pel fet d’estar hospitalitzats. 

Relaxar-se, desconnectar, crear una energia positiva i fer que les llargues hores d’estada al centre hospitalari siguin menys feixugues. Aquest ha estat l’objectiu de duet Ioma i de Shoeg, el músic tortosí Carlos Martorell, durant la proposta sonora i terapèutica feta al vestíbul de la tercera planta de l’hospital Verge de la Cinta. 

Els músics van combinar les freqüències i les vibracions sonores dels bols tibetans, gongs i monocordis amb els micròfons i sensors de Martorell, amb els quals es van crear capes de sons vaporosos sintetitzats a través de la manipulació electrònica.

Segons Manel Magrinyà, membre d’Ioma, la seva música ajuda a arribar a punts de relaxació profunda que connecten les persones amb els estats de calma i benestar. De fet, en Ramón Valls, un dels pacients que va assistir a la sessió terapèutica i que va patir un accident de trànsit fa tres setmanes, va assegurar que havia estat «fabulós». «No havia vist mai una cosa semblant, amb els ulls tancats me n’anava endavant i enrere amb la cadira de rodes, tenia una sensació de volar i sentia l’aigua del mar», va dir emocionat.

Per Agustí Vericat, director artístic de les Jornades Musicals a l’Ermita de la Pietat d’Ulldecona, amb el concert van interactuar dos mons molt diferents a l’hora d’entendre la música, el de la relaxació i el més avantguardista. «No és una teràpia estàndard, sinó una petita experimentació dins d’aquest món que pot desembocar en camins més inexplorats», va subratllarVericat. 

Temas

Comentarios

Lea También