Art Teràpia apropa els gongs i la música als pacients del Verge de la Cinta de Tortosa

La iniciativa busca millorar el benestar dels usuaris hospitalitzats

29 mayo 2019 06:20 | Actualizado a 29 mayo 2019 06:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Art contemporani i música electrònica amb sons extrets de bols tibetans, gongs o monocordis. Pacients i familiars de l’hospital Verge de la Cinta de Tortosa van participar el passat cap de setmana de l’acció sonora Vibracions (Im)possibles, organitzada pel projecte Art Teràpia de Lo Pati-Centre d’Art Terres de l’Ebre-, conjuntament amb els membres de les Jornades Musicals a l’Ermita de la Pietat d’Ulldecona. 

La iniciativa és una proposta experimental que explora les possibilitats terapèutiques de la música, com la relaxació, i que vol millorar l’estada dels pacients. Així mateix, també apropa l’art a aquelles persones que no es poden desplaçar a un centre d’art contemporani pel fet d’estar hospitalitzats. 

Relaxar-se, desconnectar, crear una energia positiva i fer que les llargues hores d’estada al centre hospitalari siguin menys feixugues. Aquest ha estat l’objectiu de duet Ioma i de Shoeg, el músic tortosí Carlos Martorell, durant la proposta sonora i terapèutica feta al vestíbul de la tercera planta de l’hospital Verge de la Cinta. 

Els músics van combinar les freqüències i les vibracions sonores dels bols tibetans, gongs i monocordis amb els micròfons i sensors de Martorell, amb els quals es van crear capes de sons vaporosos sintetitzats a través de la manipulació electrònica.

Segons Manel Magrinyà, membre d’Ioma, la seva música ajuda a arribar a punts de relaxació profunda que connecten les persones amb els estats de calma i benestar. De fet, en Ramón Valls, un dels pacients que va assistir a la sessió terapèutica i que va patir un accident de trànsit fa tres setmanes, va assegurar que havia estat «fabulós». «No havia vist mai una cosa semblant, amb els ulls tancats me n’anava endavant i enrere amb la cadira de rodes, tenia una sensació de volar i sentia l’aigua del mar», va dir emocionat.

Per Agustí Vericat, director artístic de les Jornades Musicals a l’Ermita de la Pietat d’Ulldecona, amb el concert van interactuar dos mons molt diferents a l’hora d’entendre la música, el de la relaxació i el més avantguardista. «No és una teràpia estàndard, sinó una petita experimentació dins d’aquest món que pot desembocar en camins més inexplorats», va subratllarVericat. 

Comentarios
Multimedia Diari