Arxivada la denúncia a Bel per no retirar el monument franquista

El Tribunal Suprem remarca que l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, no ha rebut cap ordre expressa per retirar el monument en virtut de l'aplicació de la Llei de la Memòria Històrica

19 mayo 2017 23:01 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Tribunal Suprem ha arxivat la denúncia presentada contra l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, pels delictes de desobediència i denegació d’auxili per no retirar el monument franquista de la batalla de l’Ebre, inaugurat pel dictador el 21 de juny de 1966 sobre la pilastra de l’antic pont de la Cinta.

El denunciant, l’advocat Eduardo Ranz, va exposar en el seu escrit que el monument és de simbologia feixista, de manera que incompleix la Llei de memòria històrica, que imposa als ajuntaments prendre les mesures oportunes per retirar aquest tipus de símbols. A més, afegia en la seva denúncia que l’Ajuntament no havia elaborat un catàleg de vestigis relatius a la Guerra Civil i la dictadura, cosa que vulneraria l’article 15.3 de la referida Llei 52/2007.

Els fets, segons Ranz, eren constitutius d’un delicte de desobediència i denegació d’auxili de l’article 410 del Codi Penal i, subsidiàriament, d’una falta contra l’ordre públic de l’article 634 del mateix text legal.

L’acte de la sala penal del Suprem explica que la llei recull una «obligació genèrica» a les administracions públiques però no hi ha cap ordre expressa a l’alcalde que en virtut de la llei hagués de prendre mesures i retirar el monument. Tampoc, per tant, s’acredita que Bel es negués a donar compliment a l’ordre, donat que no existeix. «L’existència de l’ordre expressa i la negativa posterior al seu compliment resulten necessaris per apreciar el delicte invocat, és a dir, per atorgar rellevància penal als fets». En relació al catàleg, s’argumenta que l’alcaldia tampoc no ha rebut cap ordre .

Bel reaccionà a l’arxiu assegurant que el futur del monument no es decidirà a Madrid sinó que ho faran els tortosins. En aquest punt, l’alcalde criticà l’oposició de la comissió ciutadana per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa a la consulta que ha proposat per decidir el futur del monument. L’alcalde diu que li causa «perplexitat» el fet d’oposar-se a una consulta per tal que la gent opini i decideixi.

Comentarios
Multimedia Diari