Ascó, amb deu anys de marge per diversificar la seua economia

L’Ajuntament del municipi de la Ribera d’Ebre celebra la renovació del permís d’explotació de la nuclear fins al 2031

06 octubre 2021 18:10 | Actualizado a 07 octubre 2021 10:54
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Ajuntament d’Ascó celebra la renovació el permís d’explotació a les unitats I i II de la central nuclear per nou i deu anys més, respectivament. Tal i com va avançar el Diari, el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic va signar en data 27 de setembre l’ordre que renova la concessió (l’anterior, també per deu anys, datava del 2011 i acabava el passat 2 d’octubre), i ho ha notificat de forma oficial a l’Associació Nuclear Ascó-Vandellòs (ANAV), operadora de la planta. La resolució ha sortit publicada al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) aquest dijous 7 d'octubre.

En concret, es renova l’autorització d’explotació fins a l’1 d’octubre del 2030 en el cas de la unitat I, mentre que la II és fins a l’1 d’octubre del 2031.

A preguntes del Diari, l’alcalde d’Ascó, Miquel Àngel Ribes, recorda que la central nuclear és el motor econòmic del municipi i de tota la comarca de la Ribera d’Ebre, i dona feina a molts veïns de la zona però també d’altres indrets, «des de Lleida a Reus o Tarragona».

L’alcalde remarca que si s’ha autoritzat aquesta renovació és perquè «s’estan complint tots els protocols de seguretat», «que és el que més ens interessa», i insisteix que de la central en depenen moltes famílies a la població a més de condicionar el pressupost municipal.

Next Generation

A més, Ribes reconeix que aquesta renovació dona aire per tal de continuar «treballant i impulsant de forma més decidida encara la diversificació econòmica a nivell local», per afrontar amb garanties un futur tancament de les plantes, «es produeixi quan es produeixi». En aquest sentit, es treballa per trobar alternatives a l’actual «monocultiu nuclear», amb especial interès en la indústria, les noves tecnologies, el sector primari i l’agroindústria, els serveis, el comerç i el turisme, amb el riu Ebre com un dels principals atractius. «L’objectiu és sentar les bases i reforçar tots aquests àmbits perquè no passe com ara i, en un futur, haguem de dependre d’un únic sector», remarca l’alcalde asconenc.

En aquesta línia de treball, des de l’Ajuntament veuen també una oportunitat òptima en els fons europeus Next Generation, als quals han presentat diversos projectes per rebre finançament.

Recurs ecologista contra la renovació de la central

Tot i ser esperada, la notícia de la renovació per deu anys més de la central d’Ascó aixeca molts recels i oposició des de sectors ecologistes i antinuclears. És el cas de l’organització Greenpeace. «Estem veient com s’executa, un darrera de l’altre, el calendari de renovació de les centrals espanyoles, després del pacte per allargar la seva vida útil, però és un greu error», remarca al Diari José Luís Garcia, representants d’aquesta entitat. En aquest sentit, Greenpeace preveu presentar un recurs davant la justícia contra aquesta ordre ministerial, un cop sigui publicada.  Consideren que  «les petjades de l’energia nuclear, altament contaminants i molt duradores en el temps, i els riscos que aquesta comporta, amb accidents que resulten devastadors per a la salut de les persones i dels ecosistemes circumdants, fan que aquesta no sigui una alternativa neta i sostenible». 

Comentarios
Multimedia Diari