Ascó diu adéu a Sant Antoni amb les curses als Clots

Les curses de cavalls, rucs i matxos protagonitzen, juntament amb l’última ballada al voltant de la foguera, la darrera jornada de festes

21 enero 2019 10:18 | Actualizado a 23 enero 2019 15:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Ascó va acomiadar-se ahir a la nit de Sant Antoni, després de quatre dies ben intensos d’actes, curses i balls a la foguera. La Festa de Sant Antoni d’Ascó va ser declarada Festa Patrimonial d’Interès Nacional i és un esdeveniment molt sentit a la localitat. 

El clavari i els majorals són les figures més importants de la festa, ja que són els encarregats de preparar els actes. Els joves s’apunten a una llista i poden esperar fins més de quinze anys a assumir el càrrec. Aquest càrrec de majoral l’ocupen tres persones i té una permanència de tres anys consecutius. Durant aquest temps, i de manera rotatòria, cada un d’ells assumeix la figura de clavari. És per això que el dia dels Tres Tombs es fa el canvi oficial. 

El clavari custodia la imatge de sant Antoni Abat durant tot l’any i el dia dels Tres Tombs de l’any següent es passa per casa seva a recollir-lo. Els Tres Tombs és, per aquest motiu, un dels actes més especials i els majorals viuen tres anys inoblidables. 

Però sense dubte l’encessa de la foguera, al vespre, i la ballada al seu voltant és també un dels actes més esperats entre tots els participants de la festa. Després de la ballada, cada dia se serveix el sopar, que va seguit d’alguna actuació per començar a animar la festa de cara la nit. 

La Festa Major d’Ascó també es caracteritza per les tradicionals curses de cavalls, matxos (híbrid de cavall i somera) i rucs, que donen el tret de sortida amb el crit dels genets de «Sant Antoni mos guardo!», una manera d’encomanar-se al patró i demanar que ni ells ni els seus animals prenguin mal. 

Ahir al migdia es van celebrar les curses als Clots, un carrer costerut i que omplen de terra. És un moment de trepidant emoció i molt divertit, que cada any atrau més visitants. Els guanyadors de les curses de cavalls d’ahir foren: Marc Martínez en primer lloc, Anton Artigues en segona posició i Àlex Jurado en tercera. Pel que fa a matxos, en primer lloc va quedar Joan Serra; en segon, Karim Bouakka i en tercer, Ricard Ribes. Finalment en la categoria de rucs els guanyadors van ser Malena Domènech, Adrià Dosantos i Núria Brió.

Comentarios
Multimedia Diari