Más de Ebre

Ascó encén la foguera de Sant Antoni

Després d'un dels actes més simbòlics, els Tres Tombs, el municipi ahir va celebrar les primeres 'corrides'

Marina Pallás

Whatsapp
Imatge d´un trepidant moment durant les ´corrides´ de cavalls celebrades ahir al migdia al circuit de Sant Antoni d´Ascó. Foto: Joan revillas

Imatge d´un trepidant moment durant les ´corrides´ de cavalls celebrades ahir al migdia al circuit de Sant Antoni d´Ascó. Foto: Joan revillas

Ahir Ascó va viure un dels seus dies més emblemàtics de les festes majors dedicades a Sant Antoni, amb uns actes destacadíssims com són els Tres Tombs, les «corrides» o curses, i l’encesa de la foguera.

Així, a primera hora del matí va celebrar-se el clàssic Tres Tombs, la benedicció dels animals i la missa de Sant Antoni. Després es va portar en seguici la imatge de Sant Antoni (prèviament recollida de la casa del clavari de l’any passat) a casa del clavari d’enguany, Jordi Martínez, on restarà fins a l’any vinent.

Un altre dels elements més importants de les festes de Sant Antoni són les «Corrides», que és la forma com al municipi s’anomenen les curses de cavalls, matxos i rucs. El qui dóna la sortida de les corrides ho fa amb una frase feta molt típica d’Ascó: «Sant Antoni mos guardo!», una forma d’encomanar-se al Patró per evitar que els animals i els genets prenguen mal.

Ahir al migdia va ser la primera jornada de les «corrides» de les festes. A les curses de cavalls d’ahir, els guanyadors van resultar, per aquest ordre: Marc Martínez, Albert Troyano i Josep Martínez. Pel que fa a les curses de matxos, en primer lloc va quedar Edgar Pallejà; en segon, Joan Serra, i en tercer, Youssef Bouakka. Finalment, en el cas de les «corrides» de rucs, els guanyadors van ser: Miquel Jornet, Karim Bouakka i Youssef Bouakka.

Avui a les dotze del migdia tornaran a celebrar-se les «corrides» al circuit de Sant Antoni amb les tres modalitats de cavalls, rucs i matxos. Serà demà, diumenge, quan les curses es tornaran encara més emocionants, ja que se celebraran als Clots, un carrer del poble molt costerut.

Finalment, ahir a mitja tarda es va encendre la foguera, ubicada al bell mig de la plaça de l’Església. Hi van participar el clavari i els majorals, les pubilles i les damisel·les. Durant aquest cap de setmana, a partir de les sis de la tarda i fins ben bé la mitjanit, té lloc al voltant de la foguera la ballada de jotes i sardanes. Després se celebra el sopar popular cada dia amb un àpat diferent i té lloc un espectacle sorpresa.

En el cas d’ahir a la nit, l’orquestra Tangara va posar la música al Casal Municipal a partir de mitjanit. Avui serà el torn de l’orquestra Metropol.

Temas

  • EBRE

Lea También