Ascó enceta quatre dies de festes en honor de Sant Antoni

Els tres majorals ho tenen tot a punt per a la festa, que arrenca aquest matí amb la recollida de la llenya per a la foguera

19 mayo 2017 23:44 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Ascó arrenca els actes de Sant Antoni, les festes les més tradicionals i sentides del municipi declarades des del 2010 d’Interès Nacional. De caire religiós i popular, la festa és organitzada pels tres majorals de Sant Antoni. Enguany el clavari (el que custodiarà al llarg de l’any la imatge del sant) serà Amadeu Pros, a qui acompanyen Blai Serra (clavari l’any passat) i Antoni Martínez, que ho serà l’any que ve. El 2017 entrarà una nova fornada de tres majorals, un ‘càrrec’ que els veïns d’Ascó han d’esperar molts anys per ocupar des que s’hi apunten, per la gran demanda existent.

Les festes arrenquen avui amb la recollida de la llenya i la plega. Els veïns d’Ascó, de forma tradicional i voluntària, deixen llenya a les portes de casa seva. Aquesta llenya alimentarà la foguera, que restarà encesa mentre duri la celebració de Sant Antoni.

Divendres

Demà divendres al matí tindran lloc els Tres Tombs i la benedicció dels animals i, al migdia, les primeres corrides de cavalls, matxos i rucs. A les sis de la tarda tindrà lloc l’encesa de la foguera i posteriorment el pregó de la festa, que enguany anirà a càrrec de l’actor Quim Masferrer (El Foraster de Tv3).

Precisament l’encesa de la foguera tindrà en aquesta edició un tret innovador: sobre la façana de l’església es projectaran imatges en 3D relacionades amb la festa de Sant Antoni. Segons explica el clavari, l’objectiu és fer encara més atractiva per als joves aquesta festa, tot i que és sempre molt esperada per part veïns i visitants de totes les edats.

Dissabte, dia 17, continuaran les ‘corrides’ al matí i, a la tarda, tindrà lloc una representació de Jocs Tradicionals a la plaça de l’Església, a càrrec de l’Associació Cultural Lo Llaüt.

Igualment, el dissabte hi haurà la ballada de la jota d’Ascó al voltant de la foguera, un dels actes tradicionals de la festa, que es repetirà també diumenge a la tarda.

Diumenge serà el dia que deixarà una de les imatges més divulgades de Sant Antoni: les curses de cavalls i rucs costa amunt pel carrer dels Clots. Les curses arrenquen al crit de «Sant Antoni mos guardo de prendre mal i de fen».

Els majorals ultimaven ahir al vespre els últims detalls d’una festa que encaren novament amb moltes ganes , «i amb més experiència de tot el que s’ha de fer i dels temps per fer-ho», comenta Amadeu Pros.

Comentarios
Multimedia Diari