Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Ascó gaudeix dels Tres Tombs i l’encesa de la foguera

El municipi celebrava ahir, divendres, els actes centrals de la Festa de Sant Antoni Abat

Maria Noche

Whatsapp
En finalitzar els Tres Tombs, la imatge de Sant Antoni es va deixar a casa del nou clavari. FOTO: Joan Revillas

En finalitzar els Tres Tombs, la imatge de Sant Antoni es va deixar a casa del nou clavari. FOTO: Joan Revillas

Sant Antoni porta a Ascó les festes més destacades del municipi, i el dia dels Tres Tombs és entre elles un dels més importants. Ahir el municipi va gaudir d’un dels actes més arrelats a les tradicions antigues, i aquell que tant els caracteritza. Al matí es va celebrar la processó dels Tres Tombs, que s’iniciava direcció casa del clavari de l’any passat per tal de recollir d’allí la imatge de Sant Antoni.

Tot seguit va tenir lloc la benedicció dels animals i la missa en honor a Sant Antoni. En acabar, i també en processó, els veïns i veïnes van anar fins a la casa del clavari d’enguany, Miquel Àngel Ribes Jornet, a deixar la imatge de Sant Antoni, on restarà fins a l’any vinent.

A Ascó hi ha una gran devoció pel seu sant, i el clavari, que canvia cada any, és l’encarregat de custodiar la seva imatge, cuidar-la i obrir la casa a aquells que vulguin venerar-lo. Un altre dels moments més destacats del dia d’ahir va ser l’encesa de la foguera, un dels principals símbols d’aquestes festes. La foguera s’encén el primer dia a la plaça de l’Església, on roman activa fins a l’últim dia de festa, diumenge. Al voltant d’ella els ciutadans del municipi es reuneixen durant les tardes de festa per ballar la jota.

Després de la ballada, cada dia se serveix el sopar, que va seguit d’alguna actuació per començar a animar la festa de cara la nit. La Festa Major d’Ascó també es caracteritza per les tradicionals corrides de cavalls, matxos i rucs, que donen el tret de sortida sota el crit dels genets de «Sant Antoni mos guardo», una manera d’encomanar-se al patró i demanar que ni ells ni els seus animals prenguin mal. És un acte molt vistós i divertit que es va iniciar ahir a la tarda i es repetirà avui, dissabte, a les 12.00 h, al circuit de Sant Antoni. També n’hi haurà demà, a les 12.30 h, al carrer Clots, en què destaca la ubicació, ja que es tracta d’un carrer molt costerut ple de terra perquè els cavalls puguin cavalcar.

Comentarios

Lea También