Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Ascó gaudeix un any més amb Sant Antoni

Ascó és una de les poblacions que manté més arrelades les tradicions de sant Antoni, destacant activitats com les corrides

Maria Noche

Whatsapp
Les tradicionals corrides de cavalls, matxos i rucs celebrades durant la festa de sant Antoni. FOTO: Joan Revillas

Les tradicionals corrides de cavalls, matxos i rucs celebrades durant la festa de sant Antoni. FOTO: Joan Revillas

«Sant Antoni a Ascó és una festivitat que els veïns sentim i vivim molt intensament». Així ho defineix Jordi Martínez, majoral d’aquest any 2018. Ascó és una de les poblacions que manté més arrelades les tradicions de la festa de Sant Antoni, celebrada des de ja fa molts anys. Un dels actes més destacats d’aquests dies són les corrides de cavalls, matxos i rucs, que donen el tret de sortida sota el crit dels genets de «Sant Antoni mos guardo». Una manera d’encomanar-se al patró i demanar que ni ells ni els seus animals prenguin mal. Un acte molt vistós i divertit, on més d’un dels participants s’emporta alguna que altra ensopegada. 

Aquest mateix diumenge, a les dotze del migdia, es celebraran les últimes curses, i també les més destacades, ja que tindran lloc al carrer Clots, un espai molt costerut ple de terra perquè els cavalls puguin cavalcar.

El clavari i els majorals

Les figures més antigues i les més importants de la festa són les dels majorals i el clavari, encarregats de l’organització de totes les activitats que comprenen aquests dies de festa a Ascó. El càrrec de majoral l’ocupen tres persones i té una permanència de tres anys consecutius. Durant aquest temps, i de manera rotatòria, cada un d’ells ocupa el càrrec del clavari. Jordi Martínez, Jordi Jornet i Miquel Àngel Ribes són els organitzadors de la festa per segon any. 

Més d’un dels participants s’emporta alguna que altra patacada. FOTO: JOAN REVILLAS

L’any passat Martínez va ser el clavari, i aquest any ha passat el càrrec a Jornet, qui haurà de custodiar a casa seva la imatge de sant Antoni Abat fins l’any que ve. Tots tres són amics de tota la vida i es van apuntar a la llista per ocupar aquest càrrec l’any 2.000, quan eren quintos. «Des de petits sabíem que volíem ocupar aquest càrrec i ho esperaven amb moltes ganes. Per a nosaltres és molt especial», confessa Martínez. És molta feina la que hi ha al darrera, però Martínez assegura que tothom s’involucra molt i ofereix la seva col·laboració.

El passat divendres es van celebrar els Tres Tombs, una activitat molt característica a Ascó perquè cada any el recorregut depèn de la ubicació de la casa del clavari de l’any anterior, ja que s’ha de passar a recollir la imatge de sant Antoni Abat. També va tenir lloc l’encesa de la foguera, que s’apagarà avui quan s’acabi la festa.

Temas

  • Asco

Comentarios

Lea También