Augmenta més el cabal de l'Ebre i és manté la prealerta per inundacions

El cabal supera els 1.500 metres cúbics per segon i Protecció Civil crida a extremar la precaució vora el riu

19 mayo 2017 23:26 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:45
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El cabal de l’Ebre català no deixa d’augmentar, ahir a la tarda era de 1.552 metres cúbics per segon a Ascó. L’avís d’una avinguda extraordinària de fins a 2.500 m3/s al seu pas per l’Aragó obligà ahir als gestors de la conca a incrementar el desembassament del sistema de pantans de Mequinensa–Riba-roja i Flix, que regulen el cabal del tram català de l’Ebre. Després d’una jornada de dimarts amb un cabal de 1.400 m3/s, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) va decidir incrementar el desembassament fins als 1.550 m3/s. Protecció Civil avisa que a partir de 1.500 m3/s es poden produir inundacions en les zones més properes al riu Ebre.
Davant la magnitud de l’episodi, la seva evolució incerta –dependrà del volum de precipitacions– i la seva durada –s’espera que l’avinguda extraordinària arribi a Saragossa el diumenge–, Protecció Civil recomana no realitzar activitats d’oci professionals a l’Ebre i els seus afluents pels cabals «de perill» que es poden assolir. I adverteix que cal extremar la precaució prop dels rius i zones inundables i allunyar-se en cas de risc. Cal recordar que el cabal de mitjana el mes de gener a Ascó ha estat de 315 m3/s amb un mínim de 134 m3/s.
Pas de barca tancat a Flix
Les incidències més notables ahir es van localitzar a Flix. El servei regular del pas de barca que s’havia de reprendre ahir després de resoldre una avaria fou suspès a causa de l’alt cabal. El pas de barca dóna servei als veïns que es volen traslladar d’un marge a l’altre del meandre del riu. D’altra banda, els gestors de la reserva natural de Sebes a Flix van haver de desplaçar els cavalls de la Camarga que viuen a l’espai natural –situat al costat de la presa de Flix– per la inundació de part dels seus terrenys de pastura. El director de la reserva, Pere Josep Giménez, explicà al Diari que van reforçar l’alimentació dels animals amb alfals i pinso. La temporada de navegació fluvial no s’inicia fins a Setmana Santa.
El Servei Meteorològic de Catalunya preveu el manteniment de les precipitacions abundants al Pirineu català, que fondrà part de la neu acumulada i provocarà l’augment dels afluents de l’Ebre.

Comentarios
Multimedia Diari