Baix Ebre i Montsià derivaran un 25% dels residus a Tivissa

Mentre no s’amplia l’abocador de Mas de Barberans

26 noviembre 2020 10:20 | Actualizado a 26 noviembre 2020 13:37
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (Copate) derivarà un 25% dels residus urbans que recull als municipis del Baix Ebre i el Montsià a l’abocador de Tivissa, en espera de l’ampliació de les instal·lacions de Mas de Barberans.

Els municipis de les dues comarques que tenen la brossa gestionada pel Copate veuran l’any que ve com s’incrementa un 13 per cent el cost del servei, un 11% del qual correspon al cànon sobre els residus i un 2% a aquest trasllat a Tivissa.

«L’ampliació de la capacitat de l’abocador de Mas de Barberans és una necessitat, ja que és al límit. Mentre es desenvolupa el pla urbanístic per poder ampliar-lo, ens veiem obligats a traslladar part dels residus a altres instal·lacions. Hem optat per Tivissa per la proximitat», detalla el president del Consorci, Joan Alginet.

Precisament l’àrea de residus, amb 11,3 milions d’euros, i l’abocador de Mas de Barberans, amb 1,9 milions, representen la major part de la despesa del Copate, que avui preveu aprovar un pressupost de 15,9 milions d’euros per a l’exercici del 2021 (el que suposa un 3,5 més que enguany). Entre les inversions previstes hi ha 110.000 euros per a la instal·lació de plaques solars a l’abocador, per autoconsum a la planta de tractament de lixiviats.

Pel que fa al finançament de l’àrea de Salubritat, la Generalitat farà una aportació de 850.000 euros pel control de la població de mosquit i mosca negra a l’Ebre. Una subvenció que garanteix el desenvolupament de les actuacions per prevenir i controlar les plagues. A més, el Copate negocia la signatura d’un conveni a quatre anys amb la Generalitat, la Diputació i els ajuntaments per blindar el finançament d’aquests tractaments.

El pressupost del 2021 també inclou les partides necessàries per abordar les operacions del darrer any del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) Ebrebiosfera. Així el 2021 quedarà definida l’estratègia per la transició energètica a les Terres de l’Ebre, el pla de foment del consum de biomassa i la creació del banc de terres.

Climent Ferré

Finalment, el pressupost inclou una partida per a unes jornades i la convocatòria d’un premi de treballs de recerca de batxillerat en memòria de Climent Ferré, responsable de l’àrea d’Entorn i Territori que va morir fa un any.

Comentarios
Multimedia Diari