Baixa per quart any la producció d’oli per la falta de pluges a la primavera i l’estiu

Es preveu que s’obtinguin uns olis de gran qualitat gràcies a la baixa incidència enguany de la mosca de l’olivera, però hi ha preoucpació per la davallada de preus

15 noviembre 2018 10:49 | Actualizado a 17 noviembre 2018 15:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els pagesos de les Terres de l’Ebre ja es troben immersos en la campanya de l’oliva, el principal conreu al territori i també el més tradicional. Una campanya que arrenca amb preus baixos i en la que torna a descendir la producció pels efectes de la climatologia. I és que els arbres van patir novament per una primavera i un estiu escassos en pluges, amb el que se sumaven ja fins a quatre anys de sequera. Les precipitacions abundants i fins i tot els aiguats d’aquesta tardor ja no han tingut incidència en la producció i només han obligat a retardar la collita en algunes zones, a més de malmetre camins rurals al Montsià. Així, el descens de la collita se situa al territori entre el 15 i el 30 per cent respecte a l’any passat i d’entre el 50 i el 80 per cent respecte a un any ‘normal’. 

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) estima una producció de 20.000 tones d’oli a les comarques de Tarragona, 15.000 de les quals a l’àrea del Baix Ebre i Montsià, un miler a la Terra Alta i unes 4.000 a l’àrea de la DO Siurana, on s’ubica la producció de la Ribera d’Ebre. 

L’àrea del Baix Ebre i el Montsià és la principal zona productora de Catalunya i una de les més afectades pel règim de pluges, ja que les explotacions són majoritàriament de secà. Des del sindicat Unió de Pagesos denuncien que les pèrdues poden arribar a ser enguany del 80 per cent  respecte de la producció anterior al període de sequera. 

Segons detalla el president de la Denominació d’Origen Protegida (DOP) d’Oli Baix Ebre i Montsià i president de la Cooperativa Agrícola del Camp de Santa Bàrbara, al voltant d’un 30 per cent de la producció total es comercialitza sota aquest segell de qualitat. «Enguany anem a mitja producció d’un any normal però també cal destacar que la qualitat és bona, ja que hi ha hagut menys incidència de la mosca de l’olivera», explica al Diari. 
Per les instal·lacions d’Agrícola del Camp podem passar aquesta campanya uns 7 milions de quilos d’olives per transformar-se en oli, mentre que a Soldebre n’estimen uns 10 milions. Segons referma al Diari el gerent de Soldebre, Pere Albacar, la producció s’ha vist castigada pel règim de pluges dels últims anys, però la situació podria canviar de cara a la pròxima campanya.

Pel que fa a la Terra Alta, la producció es manté estable i es preveuen recol·lectar uns quatre milions de quilos d’oliva aptes per a la certificació d’oli amb Denominació d’Origen Protegida. «Les darreres campanyes hem patit per la sequera i encara no ens hem recuperat del tot. Les zones de reg de suport ens aportaran més producció però en les de secà l’oliva, abans de les últimes pluges, era molt petita», afirma el president de la DOP Terra Alta i president també de la Cooperativa de Corbera d’Ebre, Josep Pere Colat. 

La collita ha començat amb desànim entre els pagesos per la davallada de preus que ha patit l’oli d’oliva des de finals de la campanya passada, i que arriba al 30 per cent. Així, va arribar a uns mínims de 2,61 euros el quilo el passat mes de maig. De moment continuen baixos, a uns 2,80 euros el quilo, «però tot fa preveure una remuntada al llarg de la campanya», segons assegura el gerent de Soldebre. Així, podrien superar la barrera dels 3 euros. De la mateixa opinió és Antoni Galceran, responsable d’oli de la FCAC. «La davallada generalitzada de la producció, que podria caure un 8% en l’àmbit mundial, fa preveure que no hi ha motius per esperar una nova baixada del preu i més tenint en compte l’increment sostingut del consum d’oli d’oliva les últimes campanyes», afirma. 

Amb tot, des d’Unió de Pagesos alerten que aquests preus baixos poden abocar els productors a una pèrdua de renda amb un risc per a la viabilitat de les explotacions. En aquest sentit, el sindicat demana a la indústria oleícola i a la gran distribució que sigui conseqüent en la repercussió del preu, «ja que no el repercuteix al consumidor quan baixa en origen, i pressiona a la baixa, injustificadament, el preu al productor».

Comentarios
Multimedia Diari