Bancs d'algues cobreixen l'Ebre pel baix cabal i la manca de sediments

La posada en marxa d´una màquina per tallar les plantes aquàtiques pretén atenuar un nou episodi de proliferació d'algues al riu, afavorides per la manca d'aigua i sediments i la calor

19 mayo 2017 18:54 | Actualizado a 21 mayo 2017 17:39
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El persistent baix cabal de les últimes setmanes i la quasi absència de sediments arrossegats pel riu en les últimes dècades han afavorit, un any més, l’aparició de grans bancs d’algues arreu de l’Ebre català i d’altres rius de la conca com el Segre.

Aquests bancs, en la majoria de trams, no dificulten en excés, la navegació fluvial, bàsicament d’embarcacions sense motor. D’una banda perquè es concentren en els laterals del riu i per l’altre per l’acció iniciada enguany per la màquina que talla les algues, sobretot en el canal navegable i al voltant dels embarcadors.

Ara bé, la concentració de plantes aquàtiques posa de manifest el greu problema ambiental que pateix el riu. La proliferació de les plantes aquàtiques, a més, consolida la plaga de la mosca negra, que troba en aquests ambients el seu hàbitat ideal de reproducció.

Els ebrencs han vist com en els últims dies i setmanes el cabal del riu ha baixat fins a fregar els 100 m3/segon al seu pas per Tortosa. El cabal mínim en el nou pla hidrològic és de 80 m3/segon mentre que en un període de crescuda s’assoleixen i es superen els 1.000 m3/segon.

Experts ambientals consultats al Diari assenyalen que un cabal baix facilita l’entrada de llum solar al llit del riu i el desenvolupament de les plantes aquàtiques. La poca aigua que circula, a més, és molt clara per l’absència de sediments i propicia, encara més, l’entrada de la llum solar. Els sediments que arrosseguen els rius de la conca fa dècades que queden aturats als embassaments, en el cas de l’Ebre català als de Riba-roja d’Ebre i Mequinensa, especialment.

A banda de provocar en bona part la regressió del delta de l’Ebre, el fet que no baixin ni llims ni graves pel riu de forma suficient ha afavorit la compactació del llit del riu i que hi puguin arrelar amb força les plantes aquàtiques.

Un meandre verd

On la situació és pitjor és al meandre de riu Ebre a Flix, on el cabal és ínfim fa molts anys. De fet, l’Agència Catalana de l’Aigua i l’Ajuntament de Flix han demanat a Endesa que desembassi aigua per eliminar el mantell d’algues i renovar l’aigua estancada. L’elèctrica actuarà avui, amb un desembassament puntual de 150 m3/s de la presa de Flix entre les 08 i les 12 hores.

Més enllà de l’actuació urgent d’avui, Endesa executa dues crescudes extraordinàries durant l’any (a la primavera i a la tardor) per controlar la proliferació d’algues. Les crescudes són útils per arrossegar part de les algues però els macròfits adults fortament arrelats persisteixen al riu.

Tractament per la mosca

Fonts del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (Copate) admeten la presència notable d’algues del riu però no adverteixen un major volum enguany en relació als últims anys en aquesta mateixa època de l’any, l’inici de l’estiu.

Aquesta mateixa setmana, el Copate ha realitzat el tercer tractament contra les larves de la mosca negra al tram català del riu i ahir tècnics del consorci sondejaven l’eficàcia del tractament, que es coneixerà avui.

Comentarios
Multimedia Diari