Barri antic amb encant busca nous botiguers

L’Associació de Veïns del Centre-Nucli Històric de Tortosa reivindica el valor d’una zona amb gran potencial comercial i gastronòmic i que no acaba d’enlairar-se

08 junio 2018 09:55 | Actualizado a 10 junio 2018 15:34
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

És indiscutible el valor històric del nucli antic de Tortosa. Per potenciar-lo i tenir-ne cura s’estan fent molts esforços des de l’administració i el govern local. Amb tot, les inversions fetes i les campanyes de dinamització no són suficients per a l’Associació de Veïns del Centre-Nucli Històric, que reclama més activitat de la que es genera, especialment a causa dels edificis públics que hi ha en aquest barri. Ara bé, la propietat privada també hi juga un paper important.

Tant és així, que des de fa uns anys, l’Associació de Veïns ve percebent una «certa especulació» en els preus dels lloguers dels locals. «Des que s’ha construït el nou edifici de les delegacions, els lloguers en aquella zona i el carrer de la Rosa han pujat. Està molt bé creure en el potencial del nucli antic, però demanem als propietaris que tinguen coneixement. El que necessita el barri és llogar ràpid locals perquè hi haja més activitat», explica el president Josep Baubí.

Per al regidor de promoció econòmica i comerç de Tortosa, Emili Lehmann, aquests «preus a l’alça» són més aviat puntuals. «Puntualment segur que ha passat, ja que si la zona ha millorat, s’han revaloritzat. Ara bé, els tancaments que hi ha hagut crec que no han sigut a causa del lloguer sinó per altres motius. No en la mesura i velocitat que voldríem però sí que hi ha establiments que segueixen obrint en aquesta zona, especialment de restauració», contraresta.

Lehmann recorda que precisament es porta a terme una campanya per ensenyar els locals als possibles interessats i que el desconeixement de què hi ha al darrera de cada espai no siga una barrera. Baubí insisteix que «els botiguers han de passar del pont de pedra per començar a generar més activitat comercial al nucli antic», a la qual cosa el regidor comenta també que al barri els locals són més petits que no pas al centre per segons quin tipus d’establiment. En qualsevol cas, la zona del nucli antic no compta amb cap supermercat, per exemple, i tots dos consideren que hauria d’haver un tipus de comerç més quotidià per propiciar la rotació de persones.

El president de l’associació calcula que de dilluns a divendres treballen més de 300 persones al nucli antic tortosí (entre les delegacions, la Diputació, la Biblioteca, els Jutjats, l’EOI...), però que això genera una activitat «de 8 a 3, i això no ens serveix, hem de garantir-la per les tardes i els caps de setmana per a la gent d’aquí i els visitants, no només els que treballen».

Baubí considera que «tenim un nucli antic de primera divisió i ens ho hem de creure d’una vegada. Apostar pel turisme gastronòmic seria una bona opció». Per a Francesc Ismael, del taller de fotografia i d’artesania Wacapaka (establert fa 5 anys), «com més comerç millor. No hi hauria competència. I així vindria més gent». Ismael afirma que en cinc anys la zona ha millorat molt, però que encara caldria una empenta perquè nous botiguers s’establissin. Així també opina Odeta Sustauskaite, propietària de la Rosa dels Vins des de fa un any i mig, que confirma que els lloguers sí estan cars. «Trobo a faltar més gent de pas. Per què vinguen fins aquí no hi ha prous negocis. Esperem que els nous jutjats millore la situació», valora.

 A la seua vora, també la seua amiga Beverlyn Reyes comenta que «és una zona preciosa, enmig d’una ciutat tranquil·la, i hauria de rebre un impuls per créixer i que els comerciants no es desanimen».

Campanya Barris Antics

Des de l’any 2013, l’associació de comerciants del Nucli Antic, juntament amb l’Ajuntament de Tortosa, participen en les Jornades de Comerç de Barris amb Projectes de Catalunya. Aquest any, arriba a la seva vuitena edició: «Barris Antics: molt per descobrir, molt per oferir». Aquesta campanya va arrencar ahir i durarà tot el mes de juny. Aquest any, l’Agrupació Centre Comercial, per tal d’abastir tot el Nucli Antic-Centre Històric, també entrarà a formar part d’aquesta campanya, unificant així l’activitat comercial en un sector molt més ampli de la ciutat. Més enllà de l’àmbit purament comercial, la campanya preten, així mateix, la dinamització del sector cultural i de l’oci (museus, gastronomia, esports, espectacle, etcètera).

Aquesta campanya està impulsada per 37 municipis diferents, els quals, al igual que succeeix a Tortosa, tenen un nucli antic amb un pla de barris. Amb la finalitat de fer un premi conjunt, cada població aporta una experiència del seu territori. Durant la campanya, per cada consumició feta en els locals comercials que hi formen part s’omplirà una butlleta, i al final de la campanya s’entrarà al sorteig d’una experiència en algun dels 37 municipis que formen part de la campanya. 

El premi ofert per Tortosa és una estada per a dos persones el dia 21 de juliol, durant la Festa del Renaixement.

Comentarios
Multimedia Diari