Bel (CiU) agraeix l'actitud de "responsabilitat" d'ERC a Tortosa que deixarà governar la força més votada

L'actual alcalde assegura que s'està treballant per tenir un acord d'estabilitat i no descarta que en algun moment s'acabi configurant un govern de coalició

Andreu Caralt

Whatsapp
L'alcalde en funcions i candidat de CiU Tortosa, Ferran Bel, davant dels edificis que s'enderrocaran en els propers mesos per poder construir un nou espai que obrir la Catedral al riu. Foto: ACN

L'alcalde en funcions i candidat de CiU Tortosa, Ferran Bel, davant dels edificis que s'enderrocaran en els propers mesos per poder construir un nou espai que obrir la Catedral al riu. Foto: ACN

L'actual alcalde i candidat de CiU, Ferran Bel, ha valorat la decisió d'ERC de quedar-se a l'oposició a l'Ajuntament de Tortosa, garantint un govern en minoria liderat per la força més votada. Bel ha agraït "l'actitud de responsabilitat" dels republicans, que han rebutjat un govern d'esquerres amb Movem i el PSC. La decisió, presa per l'assemblea de militants d'ERC a Tortosa, no exclou, però, que es tiri endavant un acord d'estabilitat que garanteixi la governança a CiU durant el mandat. Bel ha assegurat que s'han fet diverses reunions i que avui mateix n'hi hauran més per desenvolupar aquest acord "estable" per a la ciutat, que no descarta que "en algun moment" ERC acabi entrant al govern.

Tot i no amagar que la seva preferència era l'assoliment d'un pacte de govern estable, Bel ha valorat "satisfactòriament" el posicionament d'ERC de "deixar governar la força més votada". L'alcalde en funcions ha assegurat que la única opció "explorada" per un govern de coalició ha estat amb els republicans i respecta la decisió de l'assemblea local del partit d'optar per quedar-se a l'oposició.

Bel ha assegurat que ja s'ha començat a treballar per establir un "acord d'estabilitat i governabilitat" entre CiU i ERC, similar al que tenen les dos forces a nivell de país, i no descarta que "en algun moment" es pugui acabar configurant un govern de coalició amb l'entrada d'ERC al govern. L'alcalde en funcions ha agraït "l'actitud de responsabilitat" d'ERC de no acceptar un pacte "d'anar a la contra", en clara referència a la proposta de govern d'esquerres feta per Movem. "Aquests acords que algú havia plantejat simplement per anar a la contra i sense cap altra base que intentar enderrocar a alguns a qualsevol preu", ha etzibat.

El dirigent de CiU ha assegurat que després de la negativa d'ERC tampoc buscarà cap altra possibilitat d'aliança perquè "l'acord d'estabilitat em genera confiança". "Si veiés que això no té recorregut potser exploraria altres vies. Jo estic disposat a pactar amb qui vulgui pactar amb nosaltres, la voluntat la farem extensiva per temes puntuals però en quant a govern d'estabilitat nosaltres teníem una prioritat en clau nacional però també en clau local, com ja vam demostrat fa vuit anys i quatre anys. No enganyem a ningú, ho hem explicat sempre així", ha afegit.

Aquest acord d'estabilitat, segons Bel, estaria enllestit abans del 13 de juny, dia de la constitució dels nous consistoris.

La majoria de militants d'ERC opten per quedar-se a l'oposició

La decisió que els quatre regidors d'ERC es quedin a l'oposició i no formin part de cap govern a l'Ajuntament de Tortosa va ser presa aquest dimarts a la nit per l'assemblea de militants de la secció local d'ERC a Tortosa. Després de valorar les tres possibilitats que ERC tenia sobre la taula: pacte amb CiU, pacte amb les forces d'esquerres, i quedar-se a l'oposició, una àmplia majoria de la militància, més d'un 80%, va optar per rebutjar qualsevol pacte de govern.

El candidat d'ERC Josep Felip Monclús ha explicat que l'aval de la militància va ser "claríssim" cap a una única opció. Malgrat això, Monclús ha explicat que l'assemblea també va decidir que si CiU no pacta amb cap altra força política, per responsabilitat es comprometien a estudiar un acord programàtic al municipi per garantir la "governança". Aquest acord passaria per l'abstenció en la sessió d'investidura.

Temas

  • EBRE

Comentarios

Lea También