Benifallet es planta i exigeix mesures efectives contra la mosca negra

Naix una plataforma d’afectats per la plaga, que està perjudicant negocis turístics, empreses agrícoles i veïns

08 junio 2019 10:17 | Actualizado a 11 junio 2019 17:02
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

’Ajuntament de Benifallet s’ha plantat i ha aprovat per unanimitat una moció per exigir el control eficient i efectiu de la plaga de la mosca negra. La moció recull reclamar al govern de la Generalitat que garanteixi el tractament de la mosca negra amb la dotació pressupostària corresponent perquè es puguin realitzar els tractaments durant la fase larvària i en la freqüència i cadència que els tècnics recomanin, atenent la urgència i l’afectació en la salut d’aquesta plaga. 

També s’insta la Generalitat a reunir de forma periòdica una Comissió de Seguiment per tal de garantir que es compleixen els terminis i avaluar l’impacte dels diferents tractaments.

 La moció, presentada pel grup municipal de la Candidatura de Progrés, s’ha aprovat durant el darrer ple ordinari del mandat amb els vots favorables dels grups municipals de Candidatura de Progrés i ERC. Els acords es traslladaran al Govern de la Generalitat, al Parlament de Catalunya, als consells comarcals del Baix Ebre, Terra Alta, Montsià i Ribera d’Ebre, i al Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE).

La mosca negra està prop de convertir-se, si no ho és ja, en un problema de salut pública en alguns municipis a les Terres de l’Ebre i ha obligat a canviar hàbits de treball i de vida. L’alcaldessa de Benifallet, Mercè Pedret, afirma que la situació és insuportable pels negocis turístics, agrícoles i ramaders però també per  a la quotidianitat i la vida al carrer dels veïns.

 «Si les actuacions es fessin al mes de gener no arribaríem a aquests extrems. I si se n’ha de fer onze de tractaments, en lloc de cinc o sis, que es facin», ha defensat l’alcaldessa Mercè Pedret. «Tenim el mateix dret les persones que vivim al sud de Catalunya que les que viuen al passeig de Gràcia a Barcelona. Si passés a Barcelona segur que actuarien amb més eficàcia i no tindrien el problema que tenim nosaltres», ha declarat.

L’acció del Govern  se centra enguany en cinc tractaments antilarvaris amb insecticida BTI a diferents trams del riu Ebre, que executa el COPATE (Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre). Enguany es van començar a fer a finals del mes d’abril. Tard perquè ja hi havia molta població adulta que no es ressent dels insecticides. 

Ahir va realitzar-se el tercer tractament. Els tècnics del Consorci confien que es podrà atacar amb bons resultats el gran relleu larvari que encara hi ha al riu perquè, per la falta d’avingudes i de pluges, hi ha molts macròfits a l’Ebre i són l’hàbitat idoni per a les larves de mosca negra. 

Ara bé, els tècnics també lamenten el retard de l’inici dels tractaments que es produeix, en moltes campanyes, per falta de pressupost i per no concretar un conveni d’actuacions i recursos a llarg termini. Recorden a l’administració que «les plagues no en saben de temps administratius, ni de pautes, ni de convenis» i es planyen per haver d’estar «pendents dels diners» i altres gestions.

El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarés assegura que s’ha insistit a tots els Departaments en la necessitat de disposar de més recursos per a un tractament més efectiu. «Esperem en properes anualitats tornar a signar el conveni perquè es facin els tractaments al mes de gener, si és necessari», ha apuntat Pallarés. «Que ningú dubti que continuarem lluitant per fer més suportable la via amb la mosca negra, que no et deixa viure i que és una de les principals preocupacions que tenim al territori», ha afegit.

Cal recordar que el COPATE va demanar el passat mes de desembre a la Generalitat que es tanqués un nou conveni regulador per als tractaments contra la mosca negra i el mosquit. L’acord reclamava que s’incrementés el finançament del Govern, entre 300.000 i 400.000 euros més. Però amb el pressupost prorrogat de la Generalitat, no s’ha pogut fer el nou conveni.

«És infernal. Se’ns està menjant vius. No podem anar a treballar. Anem tapats, amb gorres amb viseres... I la mosca negra se’ns cola per tot arreu i ens pica per tot el cos». Són paraules de Josep Mestres, fundador de la Plataforma d’Afectats per la Mosca Negra, que es va constituir ahir a la nit. Com ja va explicar fa setmanes en primícia el Diari, Mestres, que té un hort ecològic a la vora de l’Estació de la Via Verda de Benifallet, denuncia una situació «insuportable, tercermundista», i exigeix a la Generalitat que posen més mesures. «El tractament del 22 de maig gairebé no s’ha notat», lamenta. La mosca també afecta els animals.

Comentarios
Multimedia Diari