Benissanet es converteix en la capital de la jota

El poble riberenc acull una nova edició de la Festa de la Jota, que fa una gran tasca per ensenyar i compartir els diferents balls de la comarca

16 septiembre 2018 15:11 | Actualizado a 25 septiembre 2018 11:53
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Ahir Benissanet va acollir la novena Festa de la Jota de la Ribera,  un esdeveniment promogut pel Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i per Lo Fardell Patxetí que cada any se celebra en una població diferent de la comarca per promoure aquesta tradició i ball típic de la Ribera.

 L’esdeveniment permet ballar i conèixer totes les jotes riberenques (16), recuperades els darrers anys gràcies a la tasca de Lo Fardell Patxetí i el suport del Consell Comarcal.  Des de l’any passat va introduir-se, a més a més, una jota que actualment no es balla a la comarca però que, segons testimonis històrics, es ballava antigament en diversos pobles riberencs, sobretot després de les feines del camp, després de la verema o de fer les olives. Es tracta de la jota del peuet.

 Ahir, però la protagonista fou la jota de foc de Benissanet. Segons explica la presidenta de Lo Fardell Patxetí, Mireia Grangé, «cada any busquem algun tret relacionat amb el poble en concret o que doni més reeixida a la festa. Enguany es recupera l’essència de la jota foguejada que es ballava antigament a Benissanet». 

La pluja d’ahir a la tarda va obligar a traslladar la festa de la plaça de la Verdura al Casal municipal. L’acte el van arrencar els debutants i els xiquets, tot mostrant la jota del poble amfitrió, Benissanet. Entre jota i jota, com en cada edició, hi va haver diverses activitats per poder descansar els peus: un berenar popular, una mostra de productes artesans de la comarca, la subhasta de coques dolces... I abans de la ballada es va fer el tradicional taller perquè la gent que volgués pogués aprendre a puntejar la jota amfitriona i participar en la ballada.

Ahir la subhasta de coques dolces fou molt renyida. Va començar amb un preu de 10 euros i va acabar enlairant-se fins als 45. Finalment la van regalar a la Lliga contra el Càncer de Benissanet perquè pogués fer talls i repartir-los, un gest generós que va agradar a tots els participants. També cal dir que amb el berenar es van recaptar diners així mateix per a aquesta entitat, formada per catorze dones que van preparar entrepans i truita per a tothom que volgués agafar forces per seguir ballant.

Comentarios
Multimedia Diari