Bones expectatives en l'inici de la campanya de l'oli d'oliva

Les expectatives són força positives, superant la producció del 2020, i s’espera que la qualitat sigui extraordinària

20 octubre 2021 18:20 | Actualizado a 21 octubre 2021 10:14
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Denominació d’Origen Protegida Baix Ebre-Montsià ha iniciat la campanya de l’oli d’oliva. La previsió és la d’incrementar moderadament la collita respecte l’any passat. A la Terra Alta les previsions també són prou bones, malgrat el temporal Filomena del passat mes de gener.

El president de la Cooperativa Agrícola del Camp Santa Bàrbara i també del Consell Regulador de la DOP Baix Ebre-Montsià, Josep Lluís Cardona, explica al Diari que la campanya va iniciar-se el passat dia 1 d’octubre amb les monovarietals i els olis premium. «La setmana següent vam començar amb la sevillenca, que ja l’estem promocionant a fires i al Fòrum Gastronòmic de Barcelona. Des d’ahir fem la morruda. Comencem amb olis verge extra, verds i afruitats, sota el distintiu de la DO».

La DO estarà en plena campanya de l’oliva (primer amb les monovarietals del territori i després la recol·lecció general) fins finals de febrer.

El president expressa que en aquesta zona el temporal Filomena va afectar poc. «Preveiem una bona campanya, com l’any passat o una mica més. Nosaltres l’any passat vam fer 11 tones d’olives, i enguany podrem arribar a 13».

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) estima que la campanya d’oli d’oliva 2021-2022 al conjunt de Catalunya podria augmentar fins a un 22% en relació amb la passada, passant de 31.494 tones fins a unes 38.500 tones. Aquesta xifra superaria, fins i tot, la collita obtinguda al 2017-2018, que va arribar prop de les 37.000 tones.

Antoni Galceran, responsable de l’oli d’oliva FCAC, explica que «en conjunt, a Catalunya ens trobem davant d’una bona campanya, fins i tot millor a la que prevèiem a final d’agost gràcies a l’evolució de les pluges durant el mes de setembre, sobretot a la zona amb major producció d’oli que és el Baix Ebre i el Montsià». Des de la FCAC es preveu que les condicions actuals de mercat i el preu en origen de l’oli s’hauria de mantenir per a les diferents categories en els propers mesos.

En canvi, en el cas de la comarca de la Ribera d’Ebre, preveuen un 50 o 60% menys de collita respecte a l’any passat. Pel que fa al Montsià, els preocupa que l’excés d’humitat i la mosca puguin perjudicar la collita.

Jordi Pascual, responsable nacional del sector de l’oli del sindicat Unió de Pagesos indica que la mosca no ha afectat gaire la producció d’enguany, però assegura que provoca un «greu» problema sobretot a les comarques tarragonines perquè els resulta molt «difícil combatre aquesta plaga», ja que cada vegada fa menys fred a l’hivern.

Collita 2021 de la Marca de garantia Oli Farga Mil·lenària
També ha començat la collita d’olives per elaborar oli certificat dins de la Marca de Garantia Oli Farga Mil·lenària per part de les Marques d’oli que pertanyen a l’Associació Territori Sénia. Aquest any la primera a  començar ha estat la Cooperativa de Godall i la primera olivera que s’ha recol·lectat ha estat l’olivera «Mil·lènia» que, precisament aquest any, ha rebut el Premi AEMO a la millor olivera monumental d’Espanya. L’olivera és de la varietat Farga i es troba situada a Godall. 

Comentarios
Multimedia Diari