Ebre Salut

Braçalets "tocant el cor" per als malalts del càncer de l'Ebre

La Lliga Contra el Càncer i l’Hospital Verge de la Cinta ajuden a la «recuperació anímica» dels pacients amb quimioteràpia

NÚRIA MESSEGUER

Whatsapp
La doctora Montse Llobera, la doctora Concha Rodríguez i dues voluntàries de la Lliga.  FOTO: Joan Revillas

La doctora Montse Llobera, la doctora Concha Rodríguez i dues voluntàries de la Lliga. FOTO: Joan Revillas

La Lliga Contra el Càncer i l’Hospital Verge de la Cinta va presentar els braçalets «tocant el cor», per ajudar a la recuperació anímica en aquells pacients que es trobem amb quimioteràpia.

Com explicava la doctora Concha Rodríguez : «hi ha una part del catèter que és externa i per a fixar-hi porta prepòsits, llavors, els malalts han de dur uns embenaments específics, que vulgues o no, sempre recorden a la malaltia i l’àmbit l’hospitalari». «Els braçalets com són de molts de colors treuen aquesta connotació» i afegia: «això és molt important durant els mesos d’estiu, ja que l’embenatge és més visible al portar màniga curta, i dona un toc més simpàtic».

«Utilitzem els PICCS per a tots aquells pacients que es troben en quimioteràpia, ja que són tractaments prou llargs i també molt freqüents», explicava la doctora Montse Llobera. «També s’utilitzen per a tota aquella gent que té accessos venosos més difícils, llavors ho deixem ja col·locat i no tenim que anar punxant a llocs que pot ser els ho fa més mal». La doctora insistia amb el fet que els PICCS poden servir a més per: «aquells tractaments on s’injecta la substància, que farà efecte en 24-48 hores o més dies» i amb els PICCS «poden estar a casa i no fa falta que romanguin ingressats». En definitiva «els PICCS ajuden a que no cal que punxéssim tantes vegades, perquè ho deixem allí col·locat».

Els braçalets són confeccionats pels voluntaris i voluntàries de la Lliga com explicava Francesc el president de la Lliga: «qui sap cusi cus, qui no retalla i qui no els embolica», però tots els voluntaris és mostren «atents amb la causa». Segons la Lliga, aquest any, dos poblacions han despuntat amb aquesta iniciativa; Horta de Sant Joan i Bot. «Horta ens va fer dos lliuraments massius de coixins amb el que portem d’any i Bot fa poc ens va enviar 141, a banda dels que fem aquí a Tortosa i altres poblacions».

Els braçalets que «toquen el cor» ja els estan repartint entre els pacients però com reconeixia Francesc Vallespí «avui els oficialitzem als mitjans». Segons Vallespí, «n’hem repartit ja uns 31».

125 cassos de càncer de mama

A banda dels braçalets, els voluntaris i voluntàries també fan uns coixins per aquelles pacients de càncer de mama, ja que com explicava la doctora Llobera «presenten molt de mal axil·lar a causa de l’operació». Els coixins tenen una forma específica que s’adapta a l’axil·la de la pacients i els ajuda en els mesos posteriors a l’operació. A més a més, aquests coixins són repartits per les voluntaris de la Lliga que també fan una funció d’acompanyaments de les malaltes.

Segons l’Hospital Verge de la Cinta, cada any a les Terres de l’Ebre es diagnostiquen: «entre 130 i 125 cassos de càncer de mama amb tractaments de quimioteràpia».

Tot i que com explicava la doctora Montse Llovera «varia segons l’any, però normalment no arriben a 200 i no tots fan tractament». «En les dones és el càncer que veiem més, amb els homes normalment és de pulmó, i un més global que es dona tant per dones o homes és el de còlon».

Temas

Comentarios

Lea También