Más de Ebre

Buhos, Sense Sal i dos tributs als 80, principals cites musicals de la Cinta de Tortosa

Els actes de festes arrenquen aquest dissabte amb la proclamació de pubilles, el pregó i els concerts de l’Ebre Musik

Marina Pallás

Whatsapp
El regidor de Festes, l’alcaldessa i les dues reines, ahir. Foto: J. Revillas

El regidor de Festes, l’alcaldessa i les dues reines, ahir. Foto: J. Revillas

Les Festes de la Cinta de Tortosa ja són aquí. Enguany més aviat que mai, del 29 d’agost al 2 de setembre, ja que el Dia de la Cinta, el primer diumenge de setembre, és tot just dia 1. L’Ajuntament i l’enorme teixit associatiu de la ciutat ho tenen gairebé tot apunt per viure-les intensament. Tant l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, com el regidor de festes, Domingo Tomàs, han destacat la gratuïtat de tots els actes de festes, com es porta fent els darrers anys. «Són transversals i per a tots els públics. Populars i gratuïtes. I crec que d’això n’hem de traure pit», han valorat.

Aquest mateix cap de setmana ja tindran lloc alguns actes previs, com la proclamació de la reina i reina infantil i la imposició de bandes i insígnies de l’Orde de l’Atxa (en record a les dones defensores de Tortosa durant el setge de 1149) a totes les pubilles. En aquest acte, aquest dissabte a partir de les 19 hores al parc Teodor Gonzalez, també tindrà lloc el pregó a càrrec de Manolo Cardona, president de l’Associació de Veïns de Santa Clara des de fa 30 anys, en reconeixement a la seua trajectòria de treball envers la ciutat des del teixit associatiu. El mateix dissabte a la nit tindrà lloc la presentació de les penyes (que enguany assoleixen més de 1.100 penyistes) a la plaça de l’Absis, i quatre concerts en el marc d’Ebre Musik 2019 a la plaça de l’Ajuntament, amb el grup Roba Estesa com a convidat d’aquesta edició. Aquest diumenge també està prevista una trobada de gegants al parc, amb una quinzena de colles participants.

Enguany les Festes de la Cinta tindran un Punt Lila per atendre possibles casos d’agressions masclistes o contra el col·lectiu LGTBI, a més que una unitat mòbil de la Policia Local es desplaçarà fins l’espai de la festa. «Confiem en tothom, i fem una crida al respecte», ha declarat l’alcaldessa Meritxell Roigé.

Un dels eixos més destacats d’aquestes festes és el de les nits musicals: una de les actuacions incloses és la de Hija de la Luna, grup referent pel que fa als tributs a Mecano, que actuarà divendres 30. Dissabte 31, després del castell de focs, la festa Imagina Ràdio comptarà amb el grup Los 80 Principales. Diumenge, nit musical sense aturada al parc, amb els grups Buhos, Joan Rovira i Sense Sal. Juntament amb això, hi haurà tres nits de ball d’orquestra al recinte de l’auditori, amb Atalaia, Diamante i l’orquestra Cimarron, que un any més posaran música al ball de gala a la reina de festes. El regidor Tomàs ha tingut un record a un dels membres fundadors d’aquesta formació, Toni Espinós, després de la seua mort aquest dilluns passat.

A més de la missa en honor a la Cinta i la processó, diumenge, un dels actes importants tindrà lloc dissabte amb l’ofrena de flors i fruits. Els encarregats de portar-hi la bandera de la ciutat seran el Club de Bàsquet Cantaires, pels 50 anys de trajectòria esportiva. No serà l’únic homenatge esportiu, ja que el dilluns 2, dedicat a les activitats al voltant del riu, es descobrirà el monument commemoratiu al Club de Rem Tortosa a l’espai generat després de l’enderroc de les antigues instal·lacions que havien ocupat des de 1946.

El cos iris, les activitats per a xiquets, i adreçades a la gent gran complementen un programa d’actes que tindrà el colofó un concert de final de festa al parc amb denominació d’origen Terres de l’Ebre: els Quicos s’acompanyaran a l’escenari de diversos músics del territori, com Pepet i Marieta, Montse Castellà o Èric Vinaixa.

La presentació del programa, amb la reina i la reina infantil d’enguany, Emília Minguell i Nagore Seguí, també ha servit per donar a conèixer el cartell de les festes d’enguany, dissenyat per Marta Viladrich i amb una fotografia de Santi Martorell. La imatge té com a protagonistes dos elements característics del folklore de la ciutat, els nans, amb un posat molt festiu al passeig central del parc, on se celebren molts dels actes de les festes. Les lletres del cartell també recorden la pell de la Cucafera de Tortosa.

El pressupost per a aquestes festes és d’uns 200.000 euros.

Temas

Comentarios

Lea También