Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Busquen l’origen de les traces de radioactivitat detectades al subsòl d’Ascó II

L’Associació Nuclear Ascó Vandellòs (ANAV), gestora de la central, fa un seguiment de la incidència,  la qual asseguren que no ha tingut cap efecte en la seguretat, la salut  de les persones o el medi ambient

Maribel Millan

Whatsapp
Foto: Joan Revillas

Foto: Joan Revillas

Les substàncies radioactives detectades al subsòl de la central nuclear d’Ascó I, en un piezòmetre (tub de sondeig de l’aigua), eren de «nivell baix» i no van afectar la seguretat o el medi ambient.

Així ho assegura l’Associació Nuclear Ascó Vandellòs (ANAV), gestora de la central. Per contra, entitats com Ecologistes en Acció o partits com En Comú Podem afirmen que els fets són greus i reclamen una investigació a fons. 

El complex d’Ascó, on es troben les centrals Ascó I i Ascó II, compta amb 57 piezòmetres. Es tracta de perforacions que connecten la superfície amb les aigües subterrànies a través de tubs de PVC, de deu centímetres de diàmetre i 30 de fondària, que al final compten amb uns forats petits que permeten prendre mostres, les quals de forma periòdica s’analitzen. Això permet un control de la capa freàtica i de la composició de l’aigua a l’emplaçament.

En un d’aquests forats es van trobar traces de cobalt, cesi i altres substàncies radioactives, i des de fa unes setmanes s’ha seguit la seva evolució. Segons fonts d’ANAV, la presència d’aquestes substàncies ha anat a la baixa i actualment «és pràcticament nul·la». 

Amb tot, des del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) s’afirma que les substàncies han estat trobades en almenys dos dels tubs, i no en un de sol, com s’assegura des de la central. 

La troballa, que va fer pública el president del CSN, Fernando Martí Scharfhausen, a la Comissió d’Energia del Congrés dels Diputats, no es troba en l’escala d’incidents d’obligatòria notificació al consell, si bé l’equip d’inspectors residents va traslladar aquest incident, que va tenir lloc entre finals de febrer i principis de març i del que ara s’està investigant l’origen i l’evolució.

A la Comissió d’Energia, el president del CSN va treure importància a la presència d’aquestes substàncies, i va defensar la necessitat de conèixer l’origen: «Només cal saber per què ha ocorregut». 

El document del CSN sobre aquesta troballa, al que ha tingut accés Europa Press, precisa que l’estudi d’aquests tubs es va realitzar entre finals de febrer i principis de març. El text confirma, a més, que aquest succés no ha tingut conseqüències per a la seguretat, la salut de les persones o del medi ambient.

L’alcalde d’Ascó

Des de l’Ajuntament d’Ascó, l’alcalde, Josep M. Buixeda, ha volgut donar un missatge de tranquil·litat a la població. Assegura que el Consistori no tenia coneixement previ d’aquesta incidència, a la que treu ferro.

«El que s’ha trobat són traces, no partícules», remarca, tot assegurant que ha succeït dins l’emplaçament de la central i «forma part de l’activitat que du a terme». En tot cas, Buixeda demana que «es clarifiquin totes les informacions que estan sortint»; i si la «Comissió d’Energia del Congrés ha d’investigar, que ho faci». 

Ecologistes

També demanen una investigació a fons dels fets i una major informació a la ciutadania des d’Ecologistes en Acció. Per a Francisco Castejón, responsable d’energia nuclear a l’ONG, el succeït a Ascó I és greu.

«S’han trobat unes substàncies que no haurien de ser allí. Si es confirmés que es tracta d’una fuita, l’empresa gestora de la central ha de ser sancionada», afirma, «tant per les males pràctiques com pel secretisme amb què s’ha portat la qüestió». «El que ha succeït és clarament un fet notificable», assegura Castejón. 

Des d’Ecologistes en Acció recorden l’episodi de la fuita de partícules radioactives que ja es va produir a la central una dècada enrere, i remarquen que Ascó I és una de les plantes que «més incidents registra any rere any», dins el parc de les nuclears espanyoles. Per tot plegat, segons Eloi Nolla, també portaveu de l’entitat ecologista, la llicència d’operació no se li hauria de renovar i «hauria de ser desmantellada». 

Preguntes al Govern

A nivell polític, el grup d’En Comú Podem al Congrés dels Diputats a presentat una bateria de preguntes al Govern sobre la qüestió. El portaveu adjunt Josep Vendrell requereix a l’executiu si es planteja prendre mesures per conèixer l’origen dels residus radioactius «trobats als pous de la central d’Ascó I». 

També pregunta al Govern del PP per què el CSN ha decidit no fer pública la informació que li va fer arribar l’operadora de la central i si davant d’això considera que l’ens està deixant de fer les seves funcions, en no donar tota la informació al respecte. Finalment, Josep Vendrell pregunta al Govern si «després que hi hagi hagut successius incidents a l’Ascó I pensa tancar-la ae 2021 quan aspiri l’autorització d’explotació».

Temas

Comentarios

Lea También