Busquen mecenes per museïtzar el jaciment ibèric de l’Assut de Tivenys

Els arqueòlegs hi treballen des de fa vint anys i és un dels assentaments més importants i valuosos del territori

12 julio 2019 10:51 | Actualizado a 12 julio 2019 10:54
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Arqueòlegs del Grup de Recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia (GRESEPIA) de la Universitat Rovira i Virgili, acompanyats d’estudiants del Màster d’Arqueologia Clàssica i dels graus d’Història i Història de l’Art i Arqueologia de la URV, estan excavant aquests dies al jaciment ibèric de l’Assut, a Tivenys. Les excavacions van començar la setmana passada i finalitzaran avui. Hi ha participat un equip de 18 persones, entre arqueòlegs professionals i estudiants. Es tracta de la vintena campanya d’excavacions de la URV a l’Assut i aquests dies treballen en treure a la llum la muralla exterior que marca el perímetre del jaciment.

El director de les excavacions i professor del Departament d’Història de la URV és Jordi Diloli. L’arqueòleg explica al Diari que aquest jaciment és un assentament protohistòric molt gran, de mitja hectàrea, i ben conservat, que es va ocupar de forma ininterrompuda des del 700 abans de Crist fins el 100 abans de Crist. «Són per tant 600 anys d’ocupació on van canviar molt les cases, les muralles, les torres... i que ens explica perfectament com era un espai ocupat a les Terres de l’Ebre abans dels romans, què es feia, com, què menjaven o què plantaven. És una informació excepcional».

A la tardor els arqueòlegs tornaran a fer excavacions i es millorarà el camí d’accés

Ara el GRESEPIA de la URV ha iniciat una campanya de mecenatge per implicar les empreses del territori i la ciutadania per consolidar i museïtzar el jaciment. «Tenim subvecions de la Generalitat i la Universitat i són destinades a fer la recerca. Però en arqueologia, quan comences a descobrir i destapar elements que sempre han estat tapats corres un perill molt greu de degradar-ho. Per això volem protegir-lo, consolidar els elements destapats, i poder-ho mostrar a la ciutadania. Molta gent si ve a veure el jaciment, si no hi ha cartells, no l’entendrà», explica el professor.

Per aquest motiu el grup  ha obert un espai a la seva pàgina web on es pot contribuir en el projecte de consolidació i museïtzació. 

«Vam pensar que podia participar el teixit industrial i comercial del territori en recuperar aquest element patrimonial i que més gent puga visitar-lo. Que participen aquests dos sectors, ja que també se’n podran beneficiar, i que la ciutadania ho puga gaudir». 

Cal dir que a la propera tardor, la Diputació de Tarragona, la URV i l’Ajuntament de Tivenys milloraran el camí d’accés al jaciment, actualment molt dolent.

Comentarios
Multimedia Diari