Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Caçadors de fa 8.000 anys al Montsià

Al Parc Natural dels Ports s’ha descobert un conjunt de pintures rupestres, a la zona del Cocó de la Gralla, d’entre el postpaleolític i el principi del neolític

Diari de Tarragona

Whatsapp
Les pintures mostren caçadors.  Foto: cedida

Les pintures mostren caçadors. Foto: cedida

El panell pintat ocupa una franja llarga i estreta d’uns 3 metres de longitud per 40 centímetres d’amplada i està situat a la part més alta de la paret de l’abric. S’hi identifiquen 69 figures d’estil llevantí o naturalista. Els més importants els 27 arquers i altres figures humanes que hi apareixen. També hi ha tres cabres, un senglar, un quadrúpede així com una bossa, tres arcs i fletxes i un personatge bastant particular que no es pot acabar d’identificar. Els arquers formen dues fileres, orientats a l’esquerra i a la carrera, representant possiblement una escena de cacera, i ornamentats amb plomes i altres objectes. 

2. Entre les figures destaquen arquers. Foto: Joan Revillas

Aquest és el resum de les pintures rupestres descobertes a la zona del Cocó de la Gralla, al Mas de Barberans (Montsià). Des de fa un any i mig, en absolut secret, el Departament de Cultura, amb la col·laboració del Parc Natural dels Ports, ha estat recuperant i protegint aquest nou abric que data d’aproximadament 8.000 anys, entre el postpaleolític i el principi del neolític

Entre els arquers de la filera superior també s’observa un personatge particular d’aparença mitològica i sobrenatural, amb un gran cap de forma el·lipsoidal. A la base del panell pintat, hi ha un altre grup de figures amb un arquer orientat a la dreta en posició de disparar un arc, un quadrúpede i una cabra. Al petit sostre de l’abric es documenta una altra escena de caça amb un arquer, una cabra ferida per una fletxa i traços que podrien representar restes de sang. 

3. Detall de la figura d’una cabra sobre el calc del conjunt de pintures. Foto: ACN

El conjunt pictòric ha estat declarat Bé Cultural d’Interès Nacional amb categoria de zona arqueològica i s’ha incorporat al programa Corpus de Pintures Rupestres de Catalunya atesa la seva singularitat i espectacularitat. «Són molt transcendents, tenen un valor extraordinari i és una troballa única en aquest territori. Tipològicament són figures que no les tenim documentades a Catalunya, menys d’aquesta manera, amb una filera de guerrers o arquers tots a la marxa amb els seus arcs i fletxes posats en files és una escena espectacular i única», afirma Josep Castells, cap de la secció d’Informació i Estudis del Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat. 

Castells intenta definir els motius pels quals haurien pintat l’escena: «És complicat però per la manera com està pintat i les figures pintades volien mostrar la seva importància i existència com a grup important. Potser sí que és una caça, marquen un desplaçament o un ritual». La darrera escena que menciona, de components més místics, és una de les parts més malmeses i menys clares del conjunt. 

El Cocó de la Gralla un punt geogràfic important i aquestes pintures es relacionen i comuniquen directament amb les Tírig i la Vall Torta, al País Valencià, però també amb les del Perelló, al Baix Ebre, i Ulldecona, també al Montsià. Castells ha defensat que la ubicació on s’ha trobat el conjunt rupestre «no és causal», ja que era una zona d’entrada i sortida al port marítim. Les vistes que ofereix el paratge en són la prova més clara.

Comentarios

Lea También