‘Cal apostar per la qualitat i per allò que ens fa únics’

David Baliach és un pagès de la comarca del Montsià que viu amb preocupació la crisi de preus i el futur del sector, i demana més suport per als agricultors professionals

15 noviembre 2020 12:30 | Actualizado a 15 noviembre 2020 12:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Són jornades de molta feina per a David Bailach. Aquest veí de la Galera de 49 anys és pagès professional i la seva activitat se centra en el sector de l’oli, ara en plena campanya. Treballa finques de la seva propietat i també per a altri. És el cas de dos finques del terme d’Ulldecona, on s’encarrega també de mantenir en producció una vintena d’exemplars d’oliveres mil·lenàries.

Segons explica, tota la vida s’ha dedicat al camp i ara viu amb inquietud l’evolució d’aquest conreu tan preuat i amb tanta tradició al territori. «Els arbres que conreo jo donen el doble de collita que quan els portava el meu pare, per tota l’evolució dels adobs i tractaments, però abans l’activitat donava per a viure i ara no», comenta.

«No pot ser que el preu de l’oliva sigue el mateix ara que quan jo tenia 20 anys. El cost de la vida, els productes que necessitem per portar els conreus, tot s’ha encarit», denuncia, tot alertant que si no hi ha canvis, molts pagesos acabaran tirant la tovallola. «Si no s’actua per redreçar la situació, d’aquí a 15 o 20 anys no quedarà ningú al camp, i els pagesos som molt necessaris». En aquest sentit, considera que cal revaloritzar el producte, apostant per la qualitat i «per les característiques que ens fan únics». En aquesta línia, per exemple, hi ha la producció limitada d’oli verge extra d’oliveres mil·lenàries. «No podem competir amb Andalusia en quantitat, però si en qualitat», remarca. També defensa que la pagesia, especialment la professional, necessita més suport de l’administració. «Menys burocràcia i traves i més ajuts». I és que, al seu parer, no pot ser que rebin les mateixes subvencions els professionals que els que tenen altres feines i tenen l’oliva com a complement.

Comentarios
Multimedia Diari