«Cal un nou hospital en un lloc accessible i ben comunicat»

Unanimitat entre els usuaris preguntats pel ‘Diari’ sobre el futur del Verge de la Cinta, el centre de referència al territori

30 octubre 2021 18:10 | Actualizado a 31 octubre 2021 12:21
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El futur de l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa torna a ser motiu de polèmica. L’anterior consellera de Salut Alba Vergés va presentar un projecte d’ampliació (46 milions d’euros), que el departament ara encapçalat per Josep Maria Argimon està acabant d’avaluar, ja que els costos s’han disparat. Mentre l’Ajuntament urgeix a evitar noves dilacions i a avançar en el projecte previst,que inclou un aparcament soterrani i ascensors per accedir des del centre de la ciutat; professionals i el Col·legi de Metges advoquen per un nou centre de referència, en un altre emplaçament.

El Diari ha anat a les portes del Verge de la Cinta per preguntar el parer dels usuaris i hi ha unanimitat. Les persones de Tortosa i de totes les Terres de l’Ebre consultades ho tenen clar: és necessari un nou equipament, fora del turó i les muralles on es troba a l’actualitat. Montse Franquet és veïna d’Aldover i divendres al matí va trigar el mateix temps en recórrer els 8 quilòmetres que hi ha entre el seu poble i Tortosa, que en pujar a l’hospital quan ja havia arribat a la ciutat. «Si hi ha possibilitat de fer-ho, millor construir un nou hospital amb millor accessibilitat». I és que en el seu cas, després de no poder trobar aparcament prop del centre hospitalari, van haver de deixar el cotxe en una urbanització de la carretera Simpàtica i «arribar-hi caminant».

Entre muralles

Hermínia Forés és veïna d’Amposta i també creu que caldria fer «una aposta valenta» i construir un hospital de cap i de nou en un altre lloc. «Només hi ha una via d’accés l’hospital i les ambulàncies han de creuar tota Tortosa per arribar-hi, quan de vegades la ciutat està col·lapsada. Hi ha emergències que d’arribar deu minuts abans a deu minuts més tard et pot anar la vida», remarca. Hermínia va en cotxe particular a l’hospital perquè no té combinacions amb autobús que li permetin «arribar en un temps raonable». El passat divendres tenia visita a les 8 del matí i va trigar un quart d’hora per poder arribar a l’hospital des del centre de la ciutat, comenta. L’altre gran problema, al seu parer, també és l’aparcament. «Si quan arribes està tot ple, has d’anar a aparcar a urbanitzacions que estan lluny». En el seu cas, prefereix no deixar el cotxe al fossar a tocar de les muralles, en l’aparcament que es va adequar fa alguns anys per guanyar uns centenars de places, però que també ha estat insuficient. «En el moment de pujada o baixada només hi ha un carril i és un problema si et trobes un cotxe de cara», explica.

Al seu entendre, la zona on hi ha l’hospital, en un turó i envoltada de muralles catalogades, no és la millor per ampliar-lo, amb els usos i equipaments que requereix en l’actualitat.

Equipament modern

Àngels Andreu és veïna de Tortosa i habitualment accedeix al Verge de la Cinta en transport públic, amb un bus urbà que passa cada quart d’hora i té parada prop de casa seua al barri del Temple i la deixa a les portes de l’hospital. En el seu cas, considera també que cal construir un hospital nou de referència per al territori, però sobretot amb l’objectiu de modernitzar els equipaments i poder atreure així metges especialistes i professionals sanitaris de primer ordre, més si es té en compte que s’està plantejant crear estudis de Medicina a la ciutat.

Jesús Franch, veí de la Raval de Cristo (Roquetes), insisteix en les dificultats que suposa creuar Tortosa per pujar a l’hospital i considera que caldria construir-ne un de nou. Ell aposta que sigue fora de Tortosa, per exemple a l’Aldea, població que considera molt ben comunicada. «No és just que les ciutats s’acaben quedant tots els equipaments i serveis, mentre als pobles no hi ha res», lamenta.

Alberto Arasa, taxista dels Valentins (Ulldecona), transporta habitualment pacients a l’hospital. El tema de si cal ampliar o fer un centre nou és habitual entre els usuaris. «Qualsevol persona amb sentit comú sap que aquí no està ben situat i que és millor construir de nou que fer reformes», remarca.

Al seu entendre, seria adient recuperar el projecte per construir el centre hospitalari on es preveia fa una dècada i que no es va acabar materialitzant, en uns terrenys de Tortosa a tocar de la C-12 i Roquetes.

Comentarios
Multimedia Diari