Calvo afirma que l’executiu espanyol ‘no té cap objecció’ a la retirada del monument franquista de Tortosa

Pregunta d'ERC a la vicepresidenta, en la sessió de control al govern al Congrés dels Diputats

14 octubre 2020 15:16 | Actualizado a 15 octubre 2020 14:26
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, va afirmar en la sessió de control al Congrés dels Diputats, aquest dimecres, que l’executiu de Pedro Sánchez no té cap objecció a la retirada del monument franquista de Tortosa; i va defensar que el «retard en anys» en treure’l «no pot ser responsabilitat en absolut de l’administració general de l’Estat». En resposta a una pregunta de la diputada d’ERC al Congrés Carolina Telechea, Calvo va remarcar que totes les administracions tenen la facultat de retirar simbologia franquista, segons la llei de memòria històrica del 2007, i va instar els republicans a donar suport a la nova llei de memòria perquè aquestes retirades siguin «més àgils».
Telechea va afirmar que la Generalitat està compromesa amb la «veritat» i la «reparació» mentre que va retreure la «inacció» del govern espanyol. En aquest sentit, va recordar que el Parlament de Catalunya va aprovar una resolució on es demanava la retirada del monument de la batalla de l’Ebre; «mentre que el Departament de Justícia, amb la consellera Esther Capella al capdavant,  ha pres la iniciativa de treure el monument per responsabilitat amb les víctimes del franquisme,  i té un informe tècnic per procedir a la seva retirada i està disposat a assumir-ne el cost econòmic».
«Així que està tot llest i esperem que el govern espanyol no hi posi traves»; insistí.
 Calvo va detallar que la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), que depèn de la vicepresidència quarta de Transició Ecològica, preveia un informe sobre la retirada que és «positiu i col·laborador». 
L’Ajuntament ja ha rebut aquesta documentació, que en la línia expressada per Calvo, no posa cap objecció a la retirada del monument, sinó que simplement recorda que se li ha de demanar permís a la CHE ja que l’actuació es duria a terme a la llera del riu.  L’Ajuntament va demanar l’informe a l’organisme de conca ja que el monòlit es troba a la pilastra de l’antic pont de la Cinta, en el marc del procés de descatagolació del monument, engegat el passat mes de gener però que no és necessari perquè es pugue retirar. 
En el proper plenari municipal es preveu aprovar de forma provisional aquesta descatalogació, que ja només restarà el vistiplau definitiu de la Comissió d’Urbanisme de les Terres de l’Ebre. 
Amb tot, queda pendent que el Departament de Justícia done a conèixer l’informe tècnic i el cost econòmic de la retirada del monument, així com el calendari amb què treballa per fer-ho possible.

Comentarios
Multimedia Diari