Campanya per reivindicar el valor artístic del monòlit de Tortosa

El Col·lectiu per la Reinterpretació del Monument de la Batalla de l’Ebre difon els elements més rellevants del conjunt i el seu significat, lligat a la personalitat de l’escultor Lluís Maria Saumells

07 agosto 2021 10:20 | Actualizado a 07 agosto 2021 10:41
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Col·lectiu per la Reinterpretació del Monument de la Batalla de l’Ebre (COREMBE) ha iniciat una campanya per donar a conèixer «l’inqüestionable valor artístic» del monòlit franquista situat al mig del riu a Tortosa i del seu creador, l’escultor Lluís Maria Saumells, que va ser director del Museu d’Art de la Diputació de Tarragona.

Segons remarquen des del Col·lectiu, un cop trets els elements, a l’any 1986, «afegits i que feien referència al dictador Franco», ens trobem en un monument d’un escultor «reconegut i de renom internacional».

«No entenem les raons d’una descatalogació sense fonament jurídic i, per tant, forçada d’aquest monument», lamenten. De fet, consideren que el valor artístic ha de ser ressaltat a la hora de protegir-lo, «tal com diu la llei de Memòria Històrica».

Així, des del COREMBE han fet un recull dels elements més rellevants del monument i del seu significat, lligats a la personalitat de l’autor. «Òbviament sense aquest coneixement de l’autor, és impossible valorar el monument en tota la seva extensió», remarquen. Al seu entendre, «ha estat un oblit imperdonable» el no conèixer a fons a l’escultor Lluís María Saumells, «ja que possiblement l’estigma vers el monument hagués desaparegut».

El Monument a la Batalla de l’Ebre, «va ser dissenyat i inaugurat en etapa franquista, com molts d’altres, no obstant, la seva monumentalitat no es troba enlloc i pot formar part, un cop reinterpretat, del patrimoni artístic de la ciutat de Tortosa», consideren des del Corembe, que té oberts diversos procediments judicials per intentar revertir la retirada prevista pel Departament de Justícia i aconseguir reinterpretar el monòlit, atenent al resultat de la consulta popular duta a terme l’any 2016 a la ciutat. En un d’aquests procediments, el jutjat contenciós administratiu 2 de Tarragona ha atès el seu recurs i ha drecretat que s’aturin les obres previstes per aquest estiu, fins que es decideixi si la llicència ha estat atorgada correctament.

«És la nostra voluntat treballar per donar a conèixer els elements artístics del monument i amb el convenciment que coneixent l’autor, podem valorar el monument i evitar que, com deia Antonio Machado, tot el que s’ignora, es menysprea», afirma el COREMBE en un comunicat.

Comentarios
Multimedia Diari