Canvien la normativa per navegar als pantans de l’Ebre per frenar el musclo zebrat

Els embassaments de les localitats de Flix i Riba-roja van ser els primers on es va detectarfa vint anys l’espècie invasora, que continua la seva expansió al llarg de la conca del riu

12 febrero 2021 06:50 | Actualizado a 12 febrero 2021 11:03
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) ha modificat les normes de navegació a la conca per aconseguir una major protecció de les masses d’aigua que la integren davant l’expansió d’espècies invasores, principalment el musclo zebrat, però també el caragol poma o el jacint d’aigua. La mesura, publicada ahir al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), va ser acordada el passat mes de desembre en una junta de govern en la qual van prendre part representants dels usuaris, de totes les comunitats autònomes de la conca i de l’Estat.

L’objectiu és mantenir l’activitat lúdica als embassaments, però amb «majors garanties» perquè el musclo zebrat no arribi a noves zones. I és que, a banda de les pertorbacions ecològiques que origina, també comporta importants pèrdues econòmiques pels danys que provoca en infraestructures hidràuliques, donat que forma colònies massives sobre qualsevol substrat que es trobi en contacte amb aigües infestades, obstruint conduccions i afavorint la corrosió dels metalls.

L’espècie invasora es va detectar per primer cop l’any 2001 a Flix i Riba-roja, i des de llavors la CHE ha desenvolupat mesures per evitar la seva propagació.

De forma prioritària, aquestes mesures s’han centrat en la regulació de la navegació per evitar que sigui un vector de propagació, mitjançant l’obligació d’aplicar el protocol de neteja d’embarcacions, o a través del confinament d’embarcacions en zones afectades.

A l’efecte de la navegació, la CHE classifica ara els embassaments d’acord amb el grau d’afecció: els de tipus A, amb presència constatada d’espècies invasores (que és el cas dels embassaments de Mequinensa, Riba-roja i Flix); els R, en risc de presència d’aquestes espècies; i els L, lliures d’aquestes afeccions.

A més, s’aprova el confinament de la navegació en els embassaments lliures de musclo zebrat (tipus L), una mesura que se suma a les que ja existien en els de tipus A i R, i que implica que els usuaris hauran de triar, d’entre tots els embassaments navegables de la conca, un d’únic per a navegar. En el cas de Mequinensa, Riba-roja i Flix, des de fa temps que es consideren de navegació única, de manera que «sempre es podrà navegar en qualsevol dels tres», remarquen al Diari des de la CHE.

Com a excepcions, es permet la navegació en diversos embassaments als participants en proves esportives, amb l’obligació de netejar l’embarcació abans i després de les competicions, així com en les activitats d’ús empresarial i de clubs i federacions, prèvia sol·licitud.

En el tram inferior del riu Ebre comprès entre la descàrrega de la central elèctrica de Flix i el pont de l’Estat a Tortosa, coincidint amb el límit de les aigües interiors competència de la Confederació, es permet la navegació a rem, vela i motor. Es tracta també d’una navegació «exclusiva i confinada», per la qual cosa les embarcacions que passen en aquest tram no poden navegar en cap altre tram de riu ni embassament de la conca de l’Ebre. En aquesta zona es té també una especial atenció per la possible expansió del caragol poma, amb controls i certificats per a les embarcacions que vulguin anar de Móra d’Ebre riu amunt.

Comentarios
Multimedia Diari