Más de Ebre

Cap de setmana recordant l’essència del segle XVI a Tortosa

Malgrat les restriccions per la Covid, la capital del Baix Ebre viu una Festa del Renaixement adaptada, amb una vintena d’espectacles

Marina Pallás

Whatsapp
Petits intèrprets a l’espectacle «El bosc màgic», al Pati del col·legi de Remolins. FOTO: J. Revillas

Petits intèrprets a l’espectacle «El bosc màgic», al Pati del col·legi de Remolins. FOTO: J. Revillas

Tortosa està vivint aquesta cap de setmana una versió de la tradicional Festa del Renaixement, però adaptada a les mesures vigents per a la prevenció de la Covid-19. Això fa que no hi puguen haver activitats clàssiques, com ara els mercats d’època, la ruta de tavernes o els espectacles itinerants amb companyies internacionals. No obstant això, el programa d’enguany sí inclou una vintena d’espectacles, que sumen en total prop de cent passis. Tots tenen lloc en espais acotats, amb capacitat limitada i amb el públic assegut, per complir amb les mesures de prevenció vigents.

Música i concerts, teatre, espectacles infantils, creuers en llagut, exposicions i visites guiades conformen, fins diumengea la nit, un programa atapeït d’oci i cultura malgrat les restriccions. El programa complet es pot consultar consultar a festadelrenaixement.cat.

Els actes són possibles gràcies a la col·laboració de les entitats locals de la ciutat. De fet, és també un dels trets distintius de la Festa del Renaixement any rere any: la implicació de les entitats, de les colles, de la ciutadania per fer encara més gran la festa. 

Dijous al vespre, com va informar el Diari, va desvetllar-se el cartell de la 25 edició de la festa, que tindrà lloc l’estiu de l’any que ve. És una obra de la reconeguda artista Pilarín Bayés, i a la bonica obra s’ha recollit l’essència de la Festa del Renaixement: una gran participació de gent del poble vestida d’època, que comparteixen espais patrimonials amb els nobles, els procuradors i les companyies de la festa, i que recorren la ciutat des del riu fins al castell acompanyats dels elements del seguici festiu i del bestiari. L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, va obsequiar l’autora, durant l’acte d’inauguració de la festa, amb una reproducció de la pintura de la façana fluvial de Tortosa durant el segle XVI, feta per Anton van den Wyngaerde.

L’alcaldessa de Tortosa s’ha mostrat confiada que al 2022 sí que es podrà dur a terme la Festa del Renaixement en el format clàssic, i celebrar aleshores «amb tot l’esplendor, el bullici de gent als carrers i la presència, també, de companyies internacionals» la 25a edició. De la mateixa manera, ha avançat que els nous espais que s’estan finalitzant en aquests moments a l’entorn del centre històric, com la plaça de la Catedral, el nou passeig del Castell o la renovada plaça de l’Ajuntament, es convertiran en escenaris importants de la pròxima edició.
 

Comentarios

Lea También