Carnaval: Gastronomia, tradició i festa a les Terres de l’Ebre pel Dijous Llarder

21 febrero 2020 10:50 | Actualizado a 21 febrero 2020 11:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

A la majoria de poblacions catalanes, el dijous llarder se celebra amb força com l’inici del Carnaval, tot i que aquesta cita ja és un esdeveniment en ella mateixa. A les Terres de l’Ebre se celebra de diferents maneres i, ahir dijous, algunes de les poblacions del sud de Catalunya van posar en relleu la tradició.

A Amposta, per exemple, és costum menjar un entrepà de truita amb salsitxes i «menjar blanc» de postres. Entre els llocs emblemàtics per emportar-se el berenar està la muntanya del Montsianell i la Torre de la Carrova, un Monument Històric-Artístic d’Interès Local on ahir a la tarda es van organitzar una visita guiada gratuïta per a tots els públics.

Si ens desplacem fins al Baix Ebre, a Tortosa és tradició anar a la baldanada popular que se celebra a l’ermita de Mig Camí, als afores de la ciutat, des d’on es pot gaudir d’unes vistes espectaculars al massís dels Ports. És just durant la jornada quan els xiquets i xiquetes van a recollir les «estrelletes de Mig Camí», uns petits fòssils provinents de quan la zona estava sota el mar, que es poden trobar pels voltants de l’ermita. A Aldover i a Xerta, en canvi, es menja «la fogasseta», un pa rodó farcit amb truita de carxofes, alls tendres i salsitxes.

Cap de setmana de Carnaval

La festa més esbojarrada de l’any ja ha arribat a molts dels municipis ebrencs. La majoria celebraran la rua de carrosses i disfresses dissabte a la tarda, com és el cas de Tortosa, on es repartiran fins a mig miler d’euros en premis a les millors disfresses, o Amposta, on aquest any s’estrenaran amb una reina del Carnaval. Dissabte també el celebren Móra d’Ebre, l’Ampolla, la Ràpita o Gandesa, entre d’altres.

A banda, un dels carnavals més emblemàtics és el de Godall, datat des de finals del segle XIX, tot i que es té constància que anteriorment ja se celebrava. La festa de Godall, que s’allargarà fins al dimarts 25 de febrer, té com a tret característic «les mascarulles», unes màscares que tapen la cara de gent i protagonitzen el ball de disfresses. L’altre element diferencial és «la batalla de la farina», un esdeveniment on els participants es «llencen» prop de 700 quilos de farina, dissabte i dimarts a la tarda a la plaça Major.

Comentarios
Multimedia Diari