Caseres busca famílies amb xiquets per fer-se càrrec del Casal Municipal

El poble terraltenc en divuit anys ha perdut un 20% de la seua població, la qual ara per ara és de 260 habitants

12 abril 2019 09:06 | Actualizado a 14 abril 2019 15:04
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les Terres de l’Ebre es troben entre l’estancament i la regressió demogràfica, i això deriva, entre altres aspectes, en un problema econòmic. Així ho constata un informe de la Càtedra d’Economia Local i Regional de la URV (CELiR). Segons l’estudi es calcula que el nostre territori ha perdut, només en el període 2011-2016, un total de 10.776 residents (el 5,62% de la població). I lamentablement, pocs municipis ebrencs s’escapen d’aquest balanç negatiu.Una realitat dura i palpable en pobles com Caseres, situat a la Terra Alta, que compta actualment amb 260 habitants, mentre que l’any 2008 comptava amb 294. El casal municipal surt a concurs públic perquè queda poc per finalitzar el contracte amb els actuals propietaris. Les bases estan a la web de l’Ajuntament i admet a tota classe de propostes però aquelles famílies que tinguin nens amb edat d’escolarització «obtindran deu punts extra». I així, guanyar nous habitants. De moment, com ha explicat l’alcalde «s’han interessat dues famílies», però tampoc descarten altres propietaris. 


El període que planteja l’oferta són cinc anys i també inclou el lloguer d’una casa per cent euros mensuals amb la llum i l’aigua inclosos a càrrec de l’Ajuntament. Un altre avantatge és que és «l’únic bar del poble i també l’únic que ofereix servei de restaurant».
Segons ha afirmat l’alcalde, ara per ara, la preocupació màxima del consistori és el despoblament, és l’afer que «mos lleva la son» perquè «en 18 anys hem perdut un 20% de la població». Pels carrers veus «gent envellida, no hi ha xiquets, i això és una prova que en uns anys vista el poble podria acabar desapareixent».


Ara per ara, els veïns estan preocupats per si els tanquen l’escola, ja que només hi ha onze alumnes. Aquest fet és important, ja que amb el possible tancament del centre, la població de Caseres sí que podria patir una davallada important. Perquè per a molts habitants quan es produeixen el cessament dels serveis primaris marxar ja no és una idea sinó una obligació perquè «sentència el poble» com ha explicat el seu alcalde Manel Palau.
Palau, recalcava que la qualitat de l’escola, ja que, en ser un poble petit amb pocs hàbitats, «les classes són gairebé particulars» i lamentava que «aquest any no tenim ningú a P3 i l’any que ve de moment tampoc». A més a més, «aquest any marxen cinc alumnes de sisè», per tant «estem en una posició delicada».
El que sí que és un fet a destacar és que l’Ajuntament de Caseres és un probablement el consistori amb una mitjana més jove de totes les Terres de l’Ebre. «Tots els que hi treballem tenim d’entre uns 36 a 42 anys. Ens hem posat al capdavant els joves per pal·liar així la situació», remarcava l’alcalde.


Nova fase poblacional regressiva

En els darrers anys les Terres de l’Ebre han entrat en una nova fase poblacional regressiva, que «presenta alhora una evolució comparativament desfavorable en relació amb Catalunya i que retorna a una clara tendència de despoblament», afirma l’estudi, que posa el focus en els municipis de menys de 5.000 habitants. En el cas de les Terres de l’Ebre serien 42 dels 52 existents, i 23 no arriben als 1.000. Els més municipis afectats són aquells que depenen d’una economia agrícola.

Comentarios
Multimedia Diari