Caseres recupera un valuós jaciment preibèric per obrir-lo al turisme

Un grup de recerca de la URV recupera i museïtza l´espai, excavat per primer cop ara fa un segle per Bosch i Gimpera

19 mayo 2017 22:56 | Actualizado a 22 mayo 2017 18:06
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Ajuntament de Caseres, a través del grup de recerca Gresepia de la URV, ha finalitzat els treballs de recuperació i museïtzació d’un valuós jaciment protohisòric anomenat la Gessera. La intervenció del jaciment, situat prop de la carretera de Gandesa a Calaceit, ha costat uns 35.000 euros finançats pel consistori terraltenc i ha permès, entre d’altres, col·locar plafons explicatius.

Després de la campanya d’excavacions iniciada l’estiu de 2014, els arqueòlegs de la URV van determinar que el jaciment havia estat ocupat en dues etapes diferenciades. La primera d’elles, en època preibèrica, durant el segle VI abans de Crist, on s’ha pogut constatar que hi havia una residència aristocràtica.

Posteriorment, i després d’un període d’abandonament, l’espai s’ocupà de nou entre els segle IV i II abans de Crist, en època plenament ibèrica.

El responsable del grup de recerca, Jordi Diloli, exposà ahir que l’ús de la Gessera en aquest segon període encara no està prou determinat. «Encara ho estem investigant, però entenem que ni era una residència ni tampoc un poblat, perquè no hem trobat restes de llars de foc i els espais són excessivament reduïts –només set metres quadrats– per poder parlar de habitatges». De fet, la distribució del jaciment, amb un carrer central i sis petites estances a banda i banda, havia suggerit la possibilitat que es tractés d’un poblat iber, hipòtesi ara descartada. També es va valorar que es tractés d’un graner fortificat vincular al poblat situat a la Serra Mitjana, però la llunyania entre els dos espais, més de dos quilòmetres, també ho descarta.

Diloli i el seu equip estudien ara la possibilitat que fou emprat com a centre de culte.

En aquesta línia, han demanat la col·laboració de professionals de física astronòmica de la Universitat de Salamanca per esbrinar alguna vinculació entre la disposició del jaciment i les sortides i postes de sol en els equinoccis a la primavera i a la tardor.

La Gessera va descoberta a principis del segle XX per Joan Cabré. L’any 1914, l’arqueòleg i prehistoriador Pere Bosch Gimpera va excavar el jaciment per primer cop. Tots els materials recuperats en aquell moment van ser traslladats a Barcelona.

Des d’aleshores el jaciment va restar abandonat fins que el 2014 l’Ajuntament de Caseres va encarregar a Gresepia una nova excavació i posterior adequació per obrir-lo al públic.

Comentarios
Multimedia Diari