Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Castellers dels Minyons de Terrassa impulsen una colla a la Terra Alta

Els promotors, que tenen arrels familiars a la comarca ebrenca, han iniciat una campanya de promoció per captar futurs castellers i patrocinadors dels Minyons Terra Alta

A.Caralt

Whatsapp
Un dels espectaculars castells dels Minyons de Terrassa, que apadrinen la formació d’una colla a la Terra Alta. Foto: DT

Un dels espectaculars castells dels Minyons de Terrassa, que apadrinen la formació d’una colla a la Terra Alta. Foto: DT

Un grup de castellers dels Minyons de Terrassa amb arrels a la Terra Alta impulsen la creació d’una colla castellera en aquesta comarca ebrenca, on actualment no n’hi ha cap ni tampoc tradició del fet casteller.

Els promotors han batejat el projecte com a Minyons Terra Alta, un nom que no ha de ser definitiu, i han iniciat una campanya de promoció de la iniciativa per les xarxes socials, on compten per exemple amb un perfil de Twitter propi.

El dia 6 d’agost, al Pinell de Brai, van mantenir una primera reunió per unir esforços amb la presència del president de la colla castellera terrassenca, Jordi Juanico.

Els promotors són una desena de persones, la majoria castellers dels Minyons però també d’altres colles tarragonines i ebrenques. El seu portaveu, Jordi Piñol, els avis del qual eren de Corbera d’Ebre, explica al Diari que el projecte es troba encara en una fase de gestació il·lusionant.«La resposta, fins ara, és molt positiva. Hem detectat que hi ha interès a crear una colla».

La idea és promoure una colla amb castellers residents a la Terra Alta, que assumeixin el control i direcció del projecte, i comptin, si ho desitgen, amb l’assessorament i suport tècnic dels Minyons de Terrassa, una de les millors colles del panorama casteller.

L’entitat, un cop reunit el capital humà necessari, haurà de reunir-se en una assemblea, organisme on es prendran les decisions fundacionals, entre elles l’aprovació d’uns estatuts, el nom i el color de la camisa. La voluntat és aconseguir un local on poder assajar a la capital de la comarca, Gandesa, per ser municipi equidistant entre les diverses poblacions terraltenques.

En aquests moments, els promotors divulguen la idea per captar futurs castellers i difonen la iniciativa entre les associacions i empreses de la comarca. Si el projecte es consolida, el presentaran als ajuntaments i el consell comarcal i demanaran ajut. «Hem de buscar capital humà, patrocinadors, un local... hi ha molta feina a fer», admet Piñol.

Impuls a la comarca
Piñol explica que els mou la voluntat d’ajudar la comarca, de difondre els seus valors i promocionar els seus productes. «Molta gent de la Terra Alta va marxar dècades enrera de la seva terra. Aquesta gent ha tingut fills, nets i besnets. Amb aquesta iniciativa volem agrair i donar resposta, encara que sigui en part, a l’esforç que van haver de fer els nostres avis i ho fem ensenyant a fer castells, que és el que sabem fer», detalla Piñol.

Els promotors esperen que la iniciativa ajudi a difondre el nom de la Terra Alta i se sumi al seguit d’iniciatives de promoció de la comarca. «Ens agradaria que a la comarca ens generessin prou llocs de treball perquè el jovent pogués continuar vivint a la seva població d’origen».

Afició creixent a les Terres de l’Ebre

Si el projecte Minyons Terra Alta fructifica, seria la quarta colla castellera a les Terres de l’Ebre, un territori amb molt poca o, fins i tot, nul·la tradició castellera fins fa uns anys quan es van crear dues colles castelleres avui consolidades, els Xics Caleros de l’Ametlla de Mar, creada el 2012, i els Xiqüelos i Xiqüeles del Delta, la colla castellera del delta de l’Ebre, creada tot seguit.

L’any 2016 va arribar el torn de la tercera colla ebrenca, amb el bateig dels Castellers de Tortosa, una colla que, per cert, celebra la seva gran diada el dia 3 de setembre amb motiu de les festes de la Cinta en una diada on estarà acompanyada de la Colla Joves Xiquets de Valls i dels Castellers de Castellar del Vallès.
D’aquesta manera, la Ribera d’Ebre és l’única comarca ebrenca on no ha sorgit encara una iniciativa per formar una colla castellera.

Temas

Comentarios

Lea También