Cau el nombre d'aus hivernants al Delta després del rècord de 2014

La població hivernal d'aus aquàtiques al Delta queda lluny dela xifra de 2014 peròse situa dins la mitjana dels últims 10 anys

19 mayo 2017 23:36 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:35
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El cens hivernal d’ocells aquàtics al delta de l’Ebre s’ha tancat amb un descens sensible d’exemplars comptabilitzats respecte a la xifra rècord assolida l’any 2014 però dins els paràmetres de l’última dècada. Realitzat entre el 7 i el 28 de gener per part d’un equip de 39 persones, el cens ha detectat un total 256.000 ocells aquàtics, d’unes 90 espècies aproximadament. Es tracta d’una xifra allunyada dels 315.000 exemplars de l’any passat, el màxim assolit des de l’inici dels recomptes de 1972, però que només suposa un descens del 0,3 per cent en comparació amb la mitjana dels últims deu anys.

De fet, el tècnic de l’àrea de Protecció i Recerca del parc natural, Toni Curcó, manté que les dades confirmen la «capacitat d’acollida» del delta, que continua sent «molt bona» malgrat el descens. Explica que el cens varia per factors ambientals com la presència de més o menys aigua i aliment en les zones humides del Mediterrani i factors climatològics com les temperatures al centre i nord d’Europa –les glaçades impedeixen a les aus alimentar-se i les força a migrar–. En el cas del Delta, afegeix, no està clara la influència dels tractaments desplegats contra la plaga del caragol poma, atès que l’assecament d’arrossars i inundació amb aigua salada de l’hemidelta esquerre va coincidir amb el rècord de l’any passat.

Entre les espècies que han experimentat un major descens, cal destacar el grup de les anàtides (un total de 117.000 exemplars), amb una caiguda del 6 per cent després d’anys de registres molt elevats i també els flamencs amb 11.600 exemplars registrats –pels 17.900 de 2014–. Les límicoles, amb 72.000 exemplars, també han patit un descens respecte als màxims històrics. El grup dels ardeids, en canvi, s’ha situat un 15% per sobre la mitjana dels darrers 10 anys amb màxims històrics de bernat pescaire, agró blanc i martinet de nit.

Comentarios
Multimedia Diari