Cau part de la façana del molí de Camposines, del segle XVIII

L'Associació Lo Riu denuncia la negligència i la manca de conservació d'un espai amb un alt valor històric i cultural

19 mayo 2017 20:25 | Actualizado a 21 mayo 2017 21:24
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Aquesta setmana s’ha pogut veure com una part de la façana d’una de les dos naus del molí de Camposines s’ha tombat pel pas del temps i la manca de conservació. Es tracta del molí anomenat Molí Nou, i que data del segle XVIII.

Des de Lo Riu, Associació per l’estudi del patrimoni arqueològic i històric de les Terres de l’Ebre, apunten que és una més d’un seguit de negligències que fan que un dels indrets més singulars de Catalunya, en poc temps, «es transforme en un vulgar encreuament de carreteres amb una benzinera».

I és que l’encreuament de Camposines va ser uns dels nusos viaris més importants de comunicacions de Catalunya des de l’edat mitjana fins fa poques dècades i va arribar a disposar de tres vendes per a caminants i ramats en un espai de cent metres quadrats.

El nus de Camposines es va fer cèlebre pels combats de la batalla de l’Ebre, però abans, fa un segle, ja era famós en els cercles científics d’Europa per ser un dels jaciments de fòssils més importants del període triàsic.

«Que es va destrossar amb l’ampliació de l’N-340», apunta el president de Lo Riu, Àlex Sambró. El president també recorda com l’any 2010 l’Incasòl va tombar dos edificis del conjunt històric al·legant que s’havia de fer una entrada a un nou polígon industrial, que avui encara no s’ha construït.

Alertats per aquesta situació, el 2012, la mateixa associació va demanar a la Comissió Cívica de Patrimoni de les Terres de l’Ebre que estudiés el cas i aquesta finament va resoldre recomanar que la venda que encara hi és dempeus fos declarada Bé Cultural d’Interès Local per garantir-ne la seua conservació. Ara, la contínua i inevitable degradació del molí és la gota que ha vessat el got per a l’Associació.

«En un altre país, Camposines seria un Parc Cultural que explicaria la vida a l’inici de l’Era dels dinosaures, com era una venda de camins, el sender senyalitzat a l’observatori del General Rojo, el sistema hidràulic del meandre de Camposines amb un centre d’interpretació al seu molí, etcètera. Però aquí, res. Per això demanem a les autoritats competents que se’n responsabilitzen», conclou Sambró.

Comentarios
Multimedia Diari