Cauen els delictes a l´Ebre però creixen els abusos sexuals i les estafes

La taxa de fets penals és una de les més baixes de Catalunya, amb 40,05 per cada mil habitants

19 mayo 2017 15:59 | Actualizado a 21 mayo 2017 14:15
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Els delictes comesos a les Terres de l’Ebre continuen a la baixa, amb un descens acumulat del 26,8 per cent en els darrers cinc anys. L’any passat es van registrar al territori un total de 7.324 fets penals, el que suposa un descens del 4,52 per cent respecte al 2015 i consolida la tendència a la baixa des de l’any 2012, tal i com ha destacat el director general de la Policia, Albert Batlle.

Segons les dades de la regió policial dels Mossos d’Esquadra, el 78 per cent dels fets corresponen a delictes contra el patrimoni i un 19 per cent a delictes contra les persones.

La taxa de fets penals per cada mil habitants és una de les més baixes de tot Catalunya, amb 40,05 per cada mil habitants, el que suposa 22,4 punts per sota de la mitjana del país. A més, cal destacar també que per segon any consecutiu no es va registrar cap homicidi a les quatre comarques ebrenques (al 2014 n’hi va haver tres). Van a la baixa els robatoris amb força a cases i empreses (menys 7,41%) , els furts (-6,59%), els delictes contra la salut pública, entre d’altres. Però si bé es redueixen la majoria de delictes, n’hi ha que registren increments significatius, com és el cas dels abusos sexuals, les estafes, les coaccions o els robatoris amb violència o intimidació.

En el cas dels abusos sexuals, l’augment és molt significatiu, de fins al 155,56% (s’ha passat de 9 a 23 casos). Una tendència que es repeteix en tot el territori català i que, segons Albert Batlle, és resultat d’un increment de les denúncies d’aquest tipus de delicte que fa «aflorar xifres negres» que ja existien anteriorment.

Pel que fa a les estafes, es van registrar 859 casos, el que suposa un increment de més del 15 per cent. En la majoria, es tracta de casos relacionats amb les noves tecnologies.

També van pujar les coaccions un 42,11%, les amenaces un 2,12% , les lesions un 7,51% i les agressions sexuals que van experimentar un lleuger repunt i van passar de 6 fets l’any 2015 a 7 fets el 2016.

La reducció general dels delictes ha comportat una baixada de les detencions durant el 2016, en un 28,28%. També han disminuït el número de persones denunciades en un 5,77% i els investigats en un 8,36%.

Delictes al món rural

A l’Ebre es fa una especial tasca de vigilància i atenció a l’entorn rural. Fruit d’aquest treball, durant l’any 2016 el nombre de fets delictius registrats ha estat un 11% inferior respecte del 2015 , i un 51 % menor en relació als fets de l’any 2012, es a dir, en els cinc últims anys els fets s’han reduït quasi a la meitat.

Les propietats afectades per aquests tipus de fets solen ser masies, segones residències, magatzems rurals i explotacions agràries.

«Els autors són delinqüents oportunistes i poc especialitzats que accedeixen a les propietats mitjançant el forçament de portes o finestres, i que sostreuen preferiblement materials fèrrics o eines», segons detalla el sotscap de la Regió Policial de les Terres de l’Ebre, Joel Boldú.

Comentarios
Multimedia Diari