Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Cent mil firmes contra l'espoli de les oliveres mil·lenàries del Sénia

El president del Parlament, Roger Torrent, rep aquesta petició a poques hores del debat parlamentari d'una proposició de llei per protegir-les

ACN

Whatsapp
FOTO: ACN

FOTO: ACN

L'advocat tarragoní Paco Zapater ha entregat al president del Parlament, Roger Torrent, 98.499 firmes en defensa d'una legislació catalana que protegeixi les oliveres mil·lenàries del Sénia, i la resta del país.

La proposició de llei que va registrar el grup parlamentari del PSC-Units al juny de l'any passat, inspirada en la legislació de la regió italiana de Puglia, es debat aquest dimecres al Parlament.

Junts per Catalunya i ERC han retirat les esmenes a la totalitat que hi havia presentat. Zapater confia que la llei prosperi però recorda que tenen suport suficients, gairebé el doble de les firmes que es necessiten (50.000), per impulsar una Iniciativa Legislativa Popular (ILP). Si es donés el cas, la recollida de firmes s'hauria de tornar a fer.

L'advocat Paco Zapater, "preocupat" per l'espoli que s'està duent a terme al Montsià amb les oliveres mil·lenàries, va prendre la iniciativa el setembre passat de recollir firmes a través de la plataforma Change.org per demanar una llei catalana que, com passa al País Valencià, prohibeixi arrencar aquests arbres monumentals per fer-ne especulació i vendre-les a particulars per a jardins privats.

La llei valenciana ha provocat que vivers i altres empreses hagin anat a buscar els exemplars a les comarques del sud de Catalunya i que "la imatge d'un tràiler transportant oliveres monumentals per l'AP-7 fins a jardins del Mediterrani" sigui massa habitual.

Zapater ha recollit 98.499 firmes i les ha entregat, aquest dimarts, al president del Parlament, Roger Torrent, en un llapis de memòria, acompanyat de l'alcaldessa d'Ulldecona, Núria Ventura, i el president de la Mancomunitat de les Terres del Sénia i alcalde de Traiguera (Baix Maestrat), Javier Ferrer.

"Volem que els diputats siguin conscients que darrera hi ha un poble que vol que s'arregli", ha apuntat l'advocat. "Són de persones de cinc continents, conscienciades que cal que es prenguin decisions i es solucioni el problema avui, perquè demà serà tard", ha afegit.

Zapater veu incompatible l'aprovació d'una llei catalana de protecció de les oliveres, amb una futura ILP en el mateix sentit però és una possibilitat que tampoc es descarta del tot. "Tenint en compte que la llei 1/2006 del Parlament de Catalunya preveu 50.000 signatures per iniciar una ILP, en tenim el doble. Tenim força moral per demanar-ho", ha assenyalat. Si es donés el cas, aquestes firmes no servirien i caldria iniciar una nova campanya. L'advocat però preveu que acabi prosperant una normativa parlamentària que permeti preservar aquest "llegat dels avantpassats".

Zapater ha defensat que s'han d'excloure "matisos polítics" en el debat parlamentari que s'inicia aquest dimecres. "Poden aprovar aquesta llei o una altra de més adient per a la pagesia de Catalunya, però se n'ha d'aprovar una que aturi l'espoli", ha demanat.

La retirada de les esmenes a la totalitat que havien presentat Junts per Catalunya i ERC a la proposició de llei registrada pel PSC-Units aplana el camí. En una visita recent a Ulldecona (Montsià) el president de la Generalitat, Quim Torra, es va comprometre a aprovar la normativa que blindi i protegeixi aquests arbres monumentals, declarats per la FAO, Patrimoni Agrícola Mundial.

Temas

  • Sénia
  • Ebre
  • oliveres
  • mil·lenaries
  • espoli

Comentarios