Centenars de persones de tot Catalunya celebren l’orgull al Delta

La Comissió del 28 de juny va escollir Deltebre per esdevenir la seu de la seva manifestació descentralitzada 

16 junio 2019 11:59 | Actualizado a 23 junio 2019 15:07
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Terres de l’Ebre es va organitzar ahir al municipi de Deltebre. Una celebració important, ja que, cada any, la comunitat LGTBI de Catalunya, anomenada ‘La Comissió 28 de juny’ celebra una manifestació fora de Barcelona.

L’any 2014 va ser el torn de Tortosa, però després de cinc anys van decidir tornar a les Terres de l’Ebre. Tot amb la intenció d’exportar la festa a tot l’àmbit català, i descentralitzar així aquesta celebració ja molt arrelada a la capital catalana.


L’acte va recordar el 50 aniversari de la revolta de Stonewall (Nova York), considerada el punt d’inici de la lluita pels drets i llibertats del col·lectiu de lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals, intersexuals, queer i altres orientacions sexuals o identitats de gènere. Aquell dia va ser el primer en què la comunitat gai va lluitar contra un sistema que perseguia els homosexuals. Es considera l’inici de l’alliberament homosexual, una lluita vigent encara.
El president de LgteBre va destacar al Diari que «és una jornada per treballar en clau positiva, però reivindicativa, recordant aquestes persones de Stonewall que van lluitar contra l’odi i els assetjaments». I afegia: «Perquè tant ells com nosaltres tenim el mateix dret a viure de forma feliç i completa».


La gran festa dels colors
La jornadas va començar a les set de la tarda a Sant Jaume. Un cop tots concentrats, van travessar el pont de Sant Jaume, fet «molt simbòlic» per la qüestió «de construir ponts» amb polítiques que progressistes, com va explicar Tortajada. 


Una vegada a Deltebre, els manifestants van anar cap a l’Ajuntament per hissar la seva característica bandera de l’arc de Sant Martí.«El consistori és un dels llocs on és fan les polítiques que ens afecten», «d’aquí la posada de la bandera», assenyalava Tortojada. 
 

Després es van desplaçar a l’esplai Ebreterra, per escoltar el famós i tradicional manifest càrrec de la jutgessa de pau Rosa Maria Vandellòs. A banda de la lectura, però, va haver-hi el concert del grup ebrenc Maskarats. Aquesta rua va estar marcada per la festa, i la música. Lluny de ser una manifestació corrent, els manifestants reivindicaven els seus drets amb alegria.

 

Lluites pendents
Tortajada, a més, va explicar la necessitat de continuar amb la lluita de drets i llibertats del col·lectiu LGTBI. «Hi ha una claríssima resecció a nivell mundial i nacional. Estem veient actualment discursos d’odi que fa cinc anys no veiem». I continuava: «Discursos que ataquen tant a les nostres llibertats com a la diversitat racial o la igualtat de la dona».A banda també va comentar que en l’àmbit de les Terres de l’Ebre, encara ja molta feina a fer. 
«La nostra zona, pel fet d’estar allunyada de les grans capitals, encara viu l’homosexualitat com un fet tabú». Perquè «encara són molts els joves que esperen tenir 18 anys per marxar a estudiar fora, i sortir així de l’armari».

«Saben que són homosexuals, però no ho reconeixen per por, i s’amaguen entre el seu grup d’amics». 

Per aquest motiu Tortajada explicava la necessitat de tenir referents ebrencs homosexuals per normalitzar la situació i evitar aquesta repressió sistemàtica que viuen els joves del nostre territori cada dia. Tortajada afirmava que «necessitem alcaldes gais, esportistes gais, pubillos gais».

En definitiva, «gent que jove, dinàmica i decidida que ajudi a visualitzar la nostra causa i inspirar a les generacions més joves». 

Comentarios
Multimedia Diari