Cinc condemnats per haver robat en una casa d'Ulldecona i mort una dona

Tots han estat sentenciats a setze anys i mig de presó per assassinat i cinc anys més per robatori amb violència

Àngel Juanpere

Whatsapp
La casa assaltada es troba al barri del Castell, al terme d'Ulldecona. Foto: Joan Revillas

La casa assaltada es troba al barri del Castell, al terme d'Ulldecona. Foto: Joan Revillas

Cinc de les nou persones acusades inicialment d’haver entrat a robar en una casa d’Ulldecona el juliol de 2011 han estat condemnades a setze anys i mig de presó per assassinat i cinc més per robatori amb violència (el fiscal demanava més de quaranta anys).

Dos dels processats inicials han quedat absolts per l’Audiència Provincial i a dos més el fiscal va retirar els càrrecs. Els magistrats van declarar inutilitzables les converses obtingudes mitjançant gravacions, però no han declarat nul·les les fonts de prova obtingudes mitjançant la geolocalització dels números telefònics.

La sentència declara provat que els acusats Vasile Contantin U., Ion M., Nicolae M. i Nelu M., sols o en companyia de tercers no identificats, la matinada del 4 de juliol de 2011 es van dirigir al barri del Castell d’Ulldecona. A les quatre de la matinada es van introduir a la finca, a la carretera TV-3319.

Els condemnats van forçar el pany de la porta principal per accedir al seu interior. Alguns dels acusats es van dirigir cap al dormitori on dormia el matrimoni propietari de la finca (ell de 74 anys i ella de 71). La dona va poder advertir-se de la presència dels assaltants arribant a exclamar «ja estan aquí», la qual cosa va despertar al seu espòs. Els dos van ser lligats de peus i mans amb cables telefònics.

Un dels assaltants va tapar amb molta força el nas i la boca de la dona i, situant-se damunt, li va pressionar molt intensament la zona clavicular. Almenys durant dos minuts i de forma continuada va pressionar la zona de l’esòfag, per la qual cosa la víctima es va asfixiar. Fins que es va produir el fatal desenllaç, la víctima va haver de sofrir evidents raneres provocades per la falta d’oxigen.

Regirar la casa

Mentrestant, un altre dels assaltants –entre els quals es trobaven els avui acusats–, mentre l’home es trobava prostrat en el llit i lligat, el compel·lia que els indiqués on es trobava la caixa forta, amb els diners i les joies.

El delinqüent esmentat es dirigia a la víctima en llengua castellana però amb accent de l’est d’Europa. La víctima es va limitar a dir-li que no tenien caixa forta a la casa. Tot seguit, la van tirar del llit i li van propinar alguns cops a la zona lumbar.

La resta dels assaltants, entre els quals es trobaven quatre acusats, van registrar totes les habitacions de la casa, obrint calaixos i armaris. Es van apoderar d’uns tres-cents euros en metàl·lic i de diverses joies d’or, algunes amb perles blanques, valorades en 8.519,99 €, i d’un talonari de xecs de Caja Madrid.

Els acusats van romandre a l’habitatge no més de trenta minuts. Quan van marxar de l’habitació vora les 4.20 hores van deixar lligats tant a la dona –ja morta–, com a l’home. No obstant això, aquest en dos o tres minuts es va poder arrossegar fins a la cuina i amb un ganivet es va desprendre dels seus lligams amb certa senzillesa. Va esperar uns deu minuts i vora les 4.44 hores va realitzar una trucada al servei d’urgències del 112, no sense abans sortir a la carretera per comprovar el punt quilomètric i, així, poder precisar on es trobava l’habitatge.

En dates no determinades posteriors al 4 de juliol els acusats van marxar d’Espanya. Vasile Constantin U., Ion M. i Nicolae M. van ser detinguts a Suècia l’11 d’agost de 2011. Nelu M. va ser arrestat l’agost de 2011 a Alemanya, també a conseqüència de l’ordre d’internacional.

Tots ells van ser posats a la disposició de l’autoritat judicial espanyola l’1 i el 13 de setembre de 2011, respectivament.

Temas

  • EBRE

Comentarios

Lea También