Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Cinc treballadors en risc d'exclusió recuperen el tram de l'antic camí de sirga entre Amposta i Sant Jaume d'Enveja

El projecte ha millorat un tram de més d'11 quilòmetres i s'ha netejat un mirador sobre el riu Ebre a l'antiga Sínia

ACN

Whatsapp
Pla general d'un tram del camí de sirga entre Amposta i Sant Jaume d'Enveja. Foto: ACN

Pla general d'un tram del camí de sirga entre Amposta i Sant Jaume d'Enveja. Foto: ACN

La Diputació de Tarragona i l'Obra social 'la Caixa' han impulsat els treballs de recuperació del camí de sirga entre Amposta i Sant Jaume d'Enveja, al Montsià. Cinc persones que pateixen algun trastorn mental sever i estan en risc d'exclusió han estat els encarregats, a través de la Fundació Pere Mata, de netejar l'arbrat i el camí i estassar el bosc de ribera. Així s'ha tornat a habilitar el pas de bicicletes i vianants en aquest tram, d'11,3 quilòmetres, d'aquesta via d'interès natural i turístic. El projecte ha inclòs treballs extraordinaris de neteja que han permès recuperar l'antiga Sínia i s'ha obert l'accés al mirador sobre el riu Ebre en aquest punt. Amb aquestes actuacions es compleix un doble objectiu de reinserció social i conservació dels espais patrimonials i la natura.

El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, i el director territorial de CaixaBank a Catalunya, Jaume Masana, han visitat aquest dimarts el tram del camí de sirga que s0ha recuperat i netejat a partir de la intervenció, coordinada per la Fundació Pere Mata, de cinc treballadors en risc d'exclusió. Per a Poblet, és important el "bon encaix" d'objectius de caràcter natural i cultural amb accions socials com aquest projecte que ha donat ocupació a un col·lectiu de persones, amb malalties mentals severes, que més enllà de la vessant sociolaboral i formativa que els ofereix té una "enorme interès terapèutic" per a les seves activitats diàries. El president de l'ens provincial ha destacat que "l'aliança" entre les diferents entitats i institucions generin aquestes sinèrgies. "Cadascú posa les seves experiències i els equips compartits per desenvolupar els objectius de manera molt natural. Els treballadors troben un entorn adequat per a la seva activitat, els monitors els orienten de la manera més convenient seguint els criteris de la Fundació Pere Mata i l'Obra Social 'La Caixa' i la Diputació de Tarragona implementem tota l'estructura econòmica i organitzativa per dur a terme objectius en condicions de màxima seguretat i rendibilitat, amb eficàcia i assumint objectius com recuperar més d'11 quilòmetres d'aquest camí de sirga", ha dit.

Per la seva banda, Masana ha destacat que ham aquestes actuacions conveniades s'assoleixi la recuperació del territori i el medi ambient mentre es dóna feina "a persones amb capacitats diferents i poden ser útils per a la societat". El director territorial de CaixaBank ha detallat que en els darrers 15 anys s'han dut a terme més de 100 actuacions a les comarques de Tarragona i l'Ebre, amb una inversió de més de 8 milions d'euros, "que han permès situar molts llocs al mapa" i recuperar espais de "gran valor afegit" com el camí de sirga.

També els alcaldes d'Amposta, Adam Tomàs, i Sant Jaume d'Envenja, Joan Castor Gonell, han agraït l'actuació en un espai recuperat l'any 2007 i que pateix un gran problema de manteniment, ara resolt amb aquest projecte que "beneficia tota la ciutadania". "Es genera una ocupació adequada i de qualitat per a persones amb capacitats diferents del territori", ha destacat Gonell, que ha considerat molt important "recuperar aquests espais i que la gent els pugui gaudir en plenes condicions". També Tomàs ha mostrat "satisfacció absoluta" per una actuació que tot i semblar "modesta" té "un impacte molt gran en l'àmbit local i social" i és un bon exemple del "manteniment" que requereixen aquests espais naturals i de "la responsabilitat social" que s'ha de fomentar.

Detall dels treballs

Els cinc treballadors que han dut a terme l'actuació han netejat l'arbrat, estassat el bosc de ribera respectant els arbres autòctons, i han reparat els elements i han netejat el camí. També han desbrossat les zones d'estacionament per a vehicles entre les dues poblacions i s'ha endreçat les àrees de descans retirant canyissars i retallant la brancada dels arbres. També han fet actuacions extraordinàries com l'arranjament dels efectes que va tenir la forta ventada del mes de setembre de 2015 a la zona que va obligar a talar arbres que havien quedat al mig del camí. També s'ha netejat la Sínia que estava plena de massa forestal que obstruïa el pas al mirador sobre el riu Ebre que hi ha en aquest punt del camí.

Temas

  • EBRE

Comentarios

Lea También