Clementines amb el segell IGP per al mercat català

Divuit productors i cinc comercialitzadores ebrenques acorden etiquetar amb aquesta distinció fruita de qualitat per als mercats de proximitat

21 diciembre 2017 11:00 | Actualizado a 24 diciembre 2017 13:19
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un total de 18 agricultors del Baix Ebre i Montsià i cinc de les principals empreses comercialitzadores de cítrics de les Terres de l’Ebre s’han inscrit al Consell Regulador de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Clementines de les Terres de l’Ebre per potenciar aquest segell de qualitat. 

Representen una superfície de cultiu de més de 200 hectàrees  i una producció potencial de més de sis milions de quilos, unes magnituds que es preveuen ampliar en els pròxims anys. Les cinc empreses comercialitzadores són la Cooperativa Soldebre, Cítrics Terres de l’Ebre, Exportadora Agris Alcanar, BaixMont Cugat i Amsa Fresh.

L’objectiu és comercialitzar el màxim de fruita sota aquest distintiu per donar «visibilitat» a les clementines ebrenques en el mercat català i espanyol i acabar amb una dinàmica de comercialització i distribució que els empeny a exportar, per tot el món, el 90% de la producció. 
També es pretén donar resposta a una tendència cada vegada més valorada com és el consum de productes ‘km zero’.

L’adhesiu de la IGP garanteix, entre altres, que les clementines han complert els principis de traçabilitat des del primer moment de la producció, han estat tractades amb els mínims productes fitosanitaris, s’han collit en el seu moment òptim de maduració i han arribat de l’arbre al consumidor en un màxim de 5 o 6 dies. 

Etiqueta numerada
Aquestes clementines només s’envasaran i sortiran al mercat amb la garantia del seu origen avalada amb l’etiqueta numerada que garanteix que han superat tots els controls d’un llarg procés.

«El segell és una eina per crear valor afegit i identificar el producte, perquè volem que el consumidor sàpiga que té un producte de qualitat i de garantia produït al nostre país», ha defensat Federic Tarazona, president del Consell Regulador de la IGP.

Les instal·lacions de Soldebre van ser l’escenari, ahir al matí, de la presentació del nou impuls a la IGP, en un acte presidit per Tarazona, l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i el director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Alimentàries, Carmel Mòdol. 

Suport de la Generalitat
L’alt càrrec de la Generalitat va destacar que la IGP Clementines de l’Ebre hagi pres «la decisió correcta» impulsant aquesta nova etapa perquè tots els requisits de l’administració europea es compleixen i cal subratllar-ho. «Amb aquest reconeixement ara cal que el consumidor les pugui identificar als –mercats– lineals i fruiteries i pagui el que toca per un producte d’una gran qualitat», ha afegit. 

El consumidor final veurà en les clementines IGP un producte amb  què ha gaudit d’un període de maduresa del fruit molt prolongat en els temps, gran qualitat gustativa i un color extern taronja molt accentuat i intens.

 Les comarques del Baix Ebre i el Montsià concentren un potent sector citrícola català, amb unes 8.000 hectàrees de cultiu i més de 200.000 tones de producció de mitjana, de diverses varietats de clementina i també de taronja.

Segell obtingut l'any 2001 a l'Ebre

El segell de qualitat IGP que van aconseguir el 2001 i reconeix des de 2003 la clementina, un híbrid entre la mandarina comuna i la taronja amarga, que resulta més saborosa i dolça, té la pell més fina i és 100% ebrenca. Se’n produeixen tres varietats, la fina, la hernandina i la clemenula, que és la més estesa.

Comentarios
Multimedia Diari