Colgats sota 60 centímetres de neu i sense electricitat a Arnes: 'És inacceptable'

Dos generadors permetran recuperar el subministrament interromput des de la matinada de dissabte

10 enero 2021 18:23 | Actualizado a 10 enero 2021 18:26
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els 500 habitants d'Arnes s'han llevat aquest diumenge sense subministrament elèctric. El rellotge de l'església parroquial ha quedat aturat a les quatre de la matinada, l'hora en què hi ha hagut l'avaria. Segons l'alcalde, Joaquim Miralles, l'incident s'ha produït en una antena del municipi. La gran acumulació de neu registrada -fins a 65 centímetres- ha fet que, al migdia, els operaris encara no haguessin pogut localitzar el punt afectat. En declaracions a l'ACN, Miralles s'ha mostrat molt molest perquè amb el Gloria van estar 12 hores sense llum i davant la Filomena havien demanat a la companyia que traslladés generadors a la zona de forma preventiva. "Trobar-nos ara sense llum és inacceptable", ha afirmat l'alcalde.

Entre les tres i les quatre de la tarda han arribat a Arnes dos generadors -un provinent de València i un altre des de Barcelona- que han permès començar a recuperar el servei al cap de més de dotze hores. Mentrestant, tècnics de la companyia elèctrica han hagut de recórrer a un dron per tal de localitzar el punt de la infraestructura on s'ha registrat l'avaria.

Un veí d'Arnes, Josep Lluís Asens, ha lamentat que la situació és "un desastre" i que han hagut de recórrer a estufes de butà. Tot i això, ha admès l'excepcionalitat de la nevada. "En 70 i pico d'anys no ho havia vist mai. Ha sigut bestial", ha subratllat.

Una altra veïna, María José Pallarés, ha anat a buscar llenya a un magatzem que tenen al poble per poder escalfar-se a casa. "Com que no hi ha llum no va res perquè la calefacció i tot va amb llum. Tampoc no tinc cobertura dins de casa i tinc a la meva mare fotuda de fred", ha explicat.

El gruix acumulat als carrers és superior als 60 centímetres i els operaris municipals s'afanyen a netejar les principals vies. "Tot i que recomanem als veïns que no surtin a casa, s'estan netejant els carrers perquè si han de sortir a comprar puguin fer-ho amb la màxima seguretat", ha assenyalat el batlle.

Gruixos excepcionals a Horta de Sant Joan, que manté els serveis

Ben a prop, a Horta de Sant Joan, els veïns respiraven alleujats aquest diumenge perquè en el seu cas sí que s'ha pogut mantenir la llum. L'alcalde, Jordi Martín, ha explicat a l'ACN que el principal problema que hi tenen és la mobilitat. "Hi ha carrers pràcticament que no s'hi pot passar, ni amb tractor, ni amb màquina. Anem traient la neu amb pales i com podem", ha il·lustrat.

La principal preocupació és que continuï nevant i que les temperatures baixin de forma molt acusada. "A l'hora de la mobilitat de la gent i d'anar a treballar serà un problema", ha advertit l'alcalde, el qual ha admès que, tot i els esforços, "els que estan més preparats potser són els del Pirineu i no pas en aquestes zones".

Les nevades a Horta de Sant Joan són habituals, però no de la magnitud d'aquest temporal. Dissabte a la tarda s'havia pogut netejar els principals carrers, però aquest diumenge al matí el poble tornava a estar colgat. S'han mesurat més de 60 centímetres de neu i molts cotxes han quedat literalment colgats.

És el cas d'Elisabet Pujol, que treballa de professora al Perelló (Baix Ebre) i que aquest dilluns no anirà a treballar. "Abans que jo li digués res la directora ja m'ha trucat i ja m'ha dit que no hi podria arribar de cap manera. Sempre fa por circular en aquestes condicions per la carretera", ha explicat.

Mentre alguns joves han aprofitat per practicar esquí i surf de neu a la rodalia d'Horta, altres veïns s'han acostat al centre del poble per immortalitzar l'excepcional nevada. "L'any passat va nevar però tan gruix com enguany no. L'any passat anava més amb aigua i enguany és més seca. Fins a 65 centímetres, és impressionant", ha explicat Mari Carme Sebastià.

El temporal s'havia anunciat i els veïns s'havien preparat per al pitjor. "Ja havíem agafat provisions i avui estem gaudint de la neu", ha indicat una veïna d'Horta, Janet Córdoba, qui ha preferit quedar-se amb la vessant positiva.

Els més joves també han gaudit de valent amb la neu, tot i que aquest diumenge els trineus no lliscaven pels carrers més costeruts amb la mateixa facilitat que dissabte, perquè la neu arribava als genolls. "Farem alguna guerra de neu com a alternativa", han apuntat Madalin Goya i Manel Aguirre.

Comentarios
Multimedia Diari