Comença la substitució de l'accelerador lineal a l'Hospital de Jesús

La ubicació serà provisional, ja que en un futur anirà a l'edifici oncològic previst a l'ampliació de l'Hospital Verge de la Cinta

27 enero 2021 15:59 | Actualizado a 27 enero 2021 16:14
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El nou accelerador lineal ha rebut el vistiplau del Consejo de Seguridad Nuclear per iniciar la seva instal·lació provisional a l’Hospital de la Santa Creu de Jesús, malgrat que la seva ubicació final serà el futur  edifici oncològic de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta. Així, l’1 de febrer començarà el  desmuntatge de l’anterior accelerador, situat també a l’Hospital de Jesús (i en funcionament des del 2008), i el posterior muntatge del nou equipament. Aquest procés té una durada aproximada de dos mesos i és realitzat per empreses especialitzades. Posteriorment, l’aparell s’ha de calibrar amb la màxima minuciositat, que sol suposar un procés de quatre mesos més. Un cop instal·lat l’accelerador a Tortosa, se’n muntarà un de les mateixes característiques a l’Hospital de Reus, que permetrà en el futur un intercanvi de tecnologia i de pacients entre els dos aparells ‘bessons’.Els pacients que actualment estiguin rebent un tractament de radioteràpia se seguiran atenent a l’Hospital Sant Joan de Reus, centre de referència de la província, mentre duri el procés de muntatge. L’accelerador lineal és un aparell que utilitza radiacions ionitzants amb diversos tipus d’energia en els tractaments de neoplàsies. Permet atacar de forma molt precisa el teixit maligne i evita malmetre el teixit sa, la qual cosa és beneficiosa pel pacient i permet al metge definir tractaments molt més acurats.
Aquest és un dels 18 acceleradors lineals destinats al territori en el marc del conveni entre la Fundació Amancio Ortega i el Departament de Salut. 

L’accelerador lineal a la Unitat de Radioteràpia de Terres de l’Ebre (URTE) va començar a tractar pacients el juny de 2008. Va ser una iniciativa de la Lliga contra el Càncer de les Comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre amb la col·laboració operativa de l’Hospital Universitari de Sant Joan, que entenia que dels quatre acceleradors que corresponien al territori, un havia d’estar a Tortosa. Això va suposar la primera vegada que a Europa s’organitzava una Unitat Satèl·lit de Radioteràpia, convertint-se així en un projecte pioner, amb l’esforç afegit que això va suposar. 

Mar Lleixà, gerent de la Regió Sanitària de Terres de l'Ebre, ha destacat "la importància que té per la regió el fet de poder disposar de l'últim accelerador lineal que hi ha al mercat. Actualment hi ha 23 pacients que es poden tractar aquí al territori, i el feedback rebut és molt positiu, ja que podem brindar una atenció molt més propera i personalitzada". Lleixà ha lamentat “el retard d’aquesta instal·lació, ja que instal·lar-lo directament al nou edifici oncològic de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, com era la nostra intenció, hauria evitat el desplaçament de pacients”.

Comentarios
Multimedia Diari