Comença el rodatge a la Terra Alta del film sobre la batalla de l'Ebre

La coproducció deTV3 va rodar ahir les primeres escenes a les trinxeres de la Cota 402 i traslladarà l'acció a altres espais històrics

19 mayo 2017 22:15 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

20 de juliol de 2015, 15.30 hores, 34º a les trinxeres de la Cota 402, a Corbera d’Ebre. «¡Ensangrentamos a nuestro muerto y rodamos!», crida Carles Curt, ajudant de producció. El protagonista de l’escena és Oriol Miró, un conegut recreador a les Terres de l’Ebre, caracteritzat de soldat republicà que, amb la camisa coberta de sang, serà colgat a la trinxera. El bàndol franquista ha conquerit l’estratègica posició i la presència de soldats requetés i mercenaris marroquís domina el paisatge.

És una de les primeres escenes del primer dia de rodatge a les Terres de l’Ebre del telefilm per a TV3 Ebre, del Bressol a la Batalla, que relata les vivències de quatre adolescents de la lleva del Biberó cridats a files la primavera del 38 per anar a combatre a la batalla de l’Ebre en defensa de la República.

L’espai històric, sovint solitari, es transformà ahir en frenètic plató cinematogràfic per on desfilaven tècnics –mig centenar–, assistents, actors, figurants i curiosos.

El rodatge de la TV movie, dirigida per Román Parrado, es va iniciar el 4 de juliol a Terrassa, hi participen 500 figurants i el rodatge finalitzarà el 31 de juliol. Es tracta d’una coproducció de TV3 amb Set Màgic Audiovisual i Enciende TV, amb la participació de Canal Sur.

Escenes als espais històrics

A banda de la Cota 402, ahir també es van rodar escenes a Bot, i en els propers dies l’acció es traslladarà, entre d’altres, a Flix –per rodar el pas del riu de les tropes republicanes amb més de 140 figurants–, Miravet, Vilalba dels Arcs i la serra de Pàndols.

La producció del film compta amb l’ajut d’entitats ebrenques dedicades a la recuperació de la memòria de la Guerra Civil, com l’associació Cota 402 de Corbera d’Ebre, Lo Riu de la Fatarella o el grup Voluntarios de Fayón.

L’argument se centra en els quatre adolescents cridats a files. Ells són Pere Puig, que ha hagut de deixar la seva vida de pastor; Fermí Quintana, que s’ha allistat voluntàriament per trobar el seu germà desaparegut des de fa temps; Valentí Godall, un convençut antifeixista que es trobarà amb el conflicte de fer amistat amb un ferit de guerra que després sabrà que és de l’altre bàndol; i Jaume Comelles, un seminarista que viu espantat perquè companys com en Martí Claret, anticlericals, el miren amb tant d’odi com als enemics. El seu destí resulta imprevisible.

La lleva i la política

Eduard Sola, guionista, destaca que no s’ha fet cap pel·lícula de la batalla de l’Ebre com aquesta, en què el guió se centra en dos aspectes, d’una banda els soldats de la lleva i d’altra l’altra, la qüestió política, tot el que passava als despatxos entre Manuel Azaña i Juan Negrín, protagonistes també del telefilm –escenes rodades a Terrassa i Barcelona–.

El guió s’ha elaborat a partir de les memòries escrites per la gent que ho va viure en primera persona i també per les entrevistes amb alguns veterans. «Per això gairebé tot és veraç, fins i tot les petites coses que els passen als personatges», remarca el guionista. Els quatre actors són Oriol Pla (El cor de la ciutat), Enric Auquer (KMM), Àlex Monner (Polseres Vermelles, Cites) i Emilio Palacios (El Príncipe).

Encara no hi ha data d’estrena però el productor Oriol Marcos explica al Diari que podria estar a punt per al 16 de novembre, coincidint amb l’efemèride del final de la batalla de l’Ebre.

Comentarios
Multimedia Diari